Tenda nova MW5G – Wi-Fi без компромис в целия дом

Меш системата nova MW5G се състои от две (или три) елегантни устройства за Wi-Fi достъп
(снимки: TechNews.bg)

Ако безжичният интернет у дома ви създава проблеми, заради недобро покритие в различните помещения, има елегантно и достъпно решение за справяне с това неудобство – това са т.нар. меш системи.

Докато първите подобни устройства бяха скъпи и предназначени най-вече за големи домове, сега на пазара се предлагат меш системи и за масовите жилища – малък и среден апартамент или скромна двуетажна къща. Домашната меш система Tenda nova MW5G е точно за обитателите на такива жилища. Тя съчетава най-желаните качества за нуждите на домашните потребители – надеждно Wi-Fi покритие, висока скорост и ниска цена.

Разглежданият модел Tenda MW5G (2 Pack) включва две идентични устройства – едното от които може да се конфигурира като основно, а второто като вторично, създавайки разпределена Wi-Fi мрежа, в която потребителят се свързва автоматично към най-близкия модул. Трябва да имате предвид, че устройствата от MW5G нямат широколентов модем, така че трябва да свържете едно от тях към вече наличния кабелен модем или към Ethernet за достъп до интернет.

Комплект

MW5G всъщност е доста компактна система – кутията, с която се доставя, е по-малка дори от тази на един обикновен Wi-Fi рутер. Както и при всички останали продукти на Tenda, външният вид на кутията, изпълнена в черно и червено, е доста информативен. Показани са самите устройства, основните предимства, схема на свързване и технически спецификации.

Вътре намираме две напълно идентични меш устройства във формата на бели кубчета с размер на страната около 9 см, два захранващи кабела за всяко от тях и един Ethernet кабел, който е необходим за свързване на основния възел към интернет. Налична е също подробна техническа документация, вкл. на български, за инсталиране на меш системата.

Дизайн

Несъмнено MW5G ще ви хареса. Двата модула с бял цвят са компактни, леки и се вписват ненатрапчиво в интериора. Отпред имат LED индикатор, който мига в зелено, когато системата работи и сигналът е силен. Над него е разположено логото nova.

На задната страна на кубчето, в долния край, се намират портовете. Тук виждаме два гигабитови порта, единият от които е WAN за свързване към интернет, а вторият – за кабелно свързване на някое от домашните устройства, например лаптоп или настолен РС. Налични са още бутон за нулиране на настройките (Reset) и гнездо за захранването.

Отдолу на модула правят впечатление двата отвора за монтиране на стена, което би било практично решение в някои случаи. Тук се намират и важни технически данни за самите устройства, вкл. SSID име и парола за първоначален достъп до мрежата, както и баркод за сваляне на мобилното приложение Tenda WiFi, с което може да конфигурира и управлява безжичната мрежа.

Възможности

MW5G е система от клас AC1200, т.е. поддържа двубандов Wi-Fi със сумарна скорост 1167 Mbps (300 Mbps в честотния диапазон 2,4GHz и 867 Mbs на честота 5GHz). Тези спецификации отговарят на стандарта IEEE802.11a/b/g/n/ac (WiFi 5 wave 2). С други думи, това е бърза система, която ще удовлетвори нуждите от висока скорост за приложения като стрийминг на видео и онлайн игри.

Вече споменахме наличието на Gigabit Ethernet WAN и LAN портове, което означава, че с тази система ще можете да оползотворите пълния потенциал на широколентовия интернет от вашия доставчик. Препоръчително е, след като инсталирате меш системата, да деактивирате Wi-Fi на съществуващия кабелен модем/рутер, за да не се конкурират двете безжични мрежи.

Всеки възел на MW5G автоматично се свързва с другия, създавайки разпределена мрежа в целия ви дом, благодарение на меш технологията на Tenda. Нещо повече, можете да добавяте и нови възли освен двата включени в комплекта.

В модулите са вградени усилватели и антени, които осигуряват по-стабилен безжичен сигнал при преминаване през стени. В допълнение, технологията Beamforming насочва Wi-Fi сигнала директно към съответното клиентско устройство, вместо да го разпръсква в цялото пространство на жилището.

Оборудвана с чип на 1GHz и MU-MIMO технология, MW5G може да обслужва едновременно множество устройства (до 80, според производителя) без забавяне на интернет връзките. Специален режим Capacity (Капацитет) балансира натоварването, когато към мрежата са свързани едновременно повече от 30 устройства – тази функция има практично приложение при организиране на Wi-Fi точка за достъп за много потребители.

Заслужава внимание и технологията Maximal Ratio Combining (MRC), която гарантира силен Wi-Fi сигнал не само от рутера към смартфона, но и в обратната посока – от смартфона към рутера.

MW5G поддържа също конфигуриране на мрежа за гости и родителски контрол. Има опция за планиране, която позволява ограничаване на достъпа до интернет за отделни устройства – като конзола за игри или детски смартфон – и дори опция „черен списък” за трайно блокиране на определено устройство.

Инсталирането на системата е изключително лесно, с помощта на мобилно приложение Tenda WiFi, налично за iOS и Android. Процедурата се свежда до свързване на един от двата модула към интернет (така той става основен възел), влизане през мобилното приложение в новата мрежа с нейното име и парола (изписани на самото устройство) и следване на инструкциите. Вторият модул се сдвоява автоматично с основния, когато бъде включен към захранване.

Наличност и цена

Меш системата Tenda nova MW5G (2-pack) e достъпна в търговската мрежа у нас от дистрибутора Most Computers. Комплектът от две устройства се предлага на цена около 125-128 лв. с включен ДДС и гаранция 36 месеца. Срещу тази сума ще получите ефективно решение за Wi-Fi у дома със силен сигнал и на висока скорост.

Коментар