„Хъбъл” с технически проблем вече седмица

Хъбъл е най-съвършеният телескоп, правен до началото на 90-те години
(снимка: НАСА)

Космическият телескоп „Хъбъл”, който разглежда Вселената повече от 30 години, не работи през последните няколко дена, съобщи НАСА. Миналата неделя неговият бордови компютър е спрял да работи, уточни американската космическа агенция. Самият телескоп и научните инструменти, които са на борда му, са „в добро здраве”.

Компютърът е спрял работа в неделя, 13 юни. Опитът за рестартиране в понеделник е бил неуспешен, съобщи Phys.org. Първоначалните индикации говорят за увреден модул на компютърната памет. Когато обаче оперативният екип се е опитал да превключи към резервния модул памет, командата за стартиране на резервния модул не е била изпълнена.

Още един опит за превключване е направен и с двата модула в четвъртък вечерта, за да се получи повече диагностична информация. Опитите обаче са били неуспешни.

Хъбъл лети в космоса от 1990 г. насам. Това означава, че неговият бордови компютър е разработен в края на 80-те години. Задачата на компютъра е да контролира и координира научните инструменти на телескопа и да ги наблюдава за целите на тяхното здраве.

Той е дублиран от втори компютър, заедно със свързания с него хардуер, който може да поеме грижата за телекопа в случай на проблем. И двата компютъра могат да имат достъп и да използват всеки от общо четири независими модула памет, всеки от които съдържа 64K CMOS памет. Компютърът използва само един модул памет при работата си – останалите три служат като резерви.

Хъбъл е най-съвършеният телескоп, правен до началото на 90-те години, и със своите прецизни снимки с висока разделителна способност допринесе много за разбирането за Вселената през последните 30 години.

С информацията, която събира, Хъбъл направи революция в света на астрономията и промени човешкото виждане за Вселената, изпращайки забележителни изображения на Слънчевата система, Млечния път и далечните галактики.

Коментари по темата: „„Хъбъл” с технически проблем вече седмица”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    неговият бордови компютър е разработен в края на 80-те години.

    Правец 16 с линукс!

Коментар