Хъбъл навършва четвърт век тази седмица

Хъбъл, с диаметър на огледалото 2,4 метра, е изведен в околоземна орбита на 24 април 1990 година от совалката „Дискавъри”

Хъбъл, с диаметър на огледалото 2,4 метра, е изведен в околоземна орбита на 24 април 1990 година от совалката „Дискавъри” (снимка: hubble25th.org)

Космическият телескоп „Хъбъл” ще навърши тази седмица 25 години от въвеждането си в експлоатация. Юбилеят ще бъде честван и от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория Рожен при БАН в четвъртък, 23 април.

Хъбъл, с диаметър на огледалото 2,4 метра, е изведен в околоземна орбита на 24 април 1990 година от совалката „Дискавъри”. За изминалите 25 години той успя да стане най-популярният научен инструмент и има сериозен принос във всички области на съвременната астрономия, посочват от БАН.

Телескопът е съвместен проект на НАСА и Европейската космическа агенция. Носи името на Едуин Хъбъл – забележителен учен, открил съществуването на други галактики и отдалечаването им едни от други, което е основата на Теорията за големия взрив.

В момента телескопът все още продължава да работи и да изпраща наблюдателни данни на хилядите астрономи, търсещи тайните на Вселената.

На събитието в четвъртък ще бъде разкрито широкоформатно изображение, посветено на годишнината и предоставено от НАСА, Европейската космическа агенция и Европейската Южна Обсерватория. Самото изображение е строго пазена тайна и разкриването му ще настъпи едновременно на около 60 места в цяла Европа.

След като изображението бъде показано пред гостите, то ще отпътува за НАО – Рожен, където ще бъде изложено за посетителите през летния сезон на 2015 г. Събитието ще бъде достъпно за широката общественост, като новините около него ще бъдат обявени на официалната Facebook страница на Института по астрономия с НАО.

Коментар