AMD пусна икономични процесори Carrizo

Carrizo има четири процесорни ядра с архитектура Excavator и графично ядро  Radeon R7

Carrizo има четири ядра с архитектура Excavator и графично ядро Radeon R7

AMD започна да доставя комерсиално първите хибридни процесори (APU) с кодово име Carrizo. Компютри с тези чипове се очакват на пазара през настоящото тримесечие.

Чиповете Carrizo ще намерят приложение в ултратънки ноутбуци. Те са проектирани с използване на библиотеки от елементи с висока плътност, а инженерите на AMD са приложили различни техники за намаляване на утечките и консумацията на енергия.

Вградена е технология за „адаптивно управление на напрежението и честотата” (AVFS) на различни части от APU в реално време, в зависимост от натоварването.

Предвиден е също режим на захранване S0i3, аналогичен на стандарта S3 (standby), но за разлика от него може да се активира и деактивира „в движение” за по-малко от секунда.

Carrizo има четири процесорни ядра с архитектура Excavator и графично ядро  Radeon R7 с 512 поточни процесора, поддържащи GCN 1.2. В чипа са вградени видеопроцесор, способен да декодира 4К, двуканален контролер на паметта и контролер за вход-изход.

Carrizo е първият чип, съответстващ на спецификацията за хетерогенна системна архитектура (HSA) версия 1.0. Това означава, че на него ще работят без проблеми всички програми, които използват графичното ядро за ускорение.

Коментар