Twitter помага за моделиране на наводнения

Спонтанните туитове постепенно се превръщат в инструменти за картографиране на за големи наводнения. Съобщенията в социалната мрежа Twitter биха могли да бъдат използвани от службите за спешна помощ и екипите за реакция при бедствия, за да спасят много човешки животи и да осигуряват навременна помощ, твърдят холандски изследователи.

Когато някъде се случва бедствие, все по-често хората узнават за това от социалните медии. Засегнатите от бедствията пишат в интернет, а оттам мълвата се разпространява бързо, пише GreenTech.bg.

По време на наводнението на индонезийската столица Джакарта през февруари, туитовете по темата достигнаха почти 900 в минута. Голяма част от тях съдържаха информация за местоположението и дълбочината на водата, според съвместно проучване от две холандски организации – Deltares и Floodtags.

Екипът от техни учени е анализирал хилядите туитове и други от подобни наводнения година по-рано. Така е определен метод за създаване на карти на наводненията в реално време, основаващи се на Twitter съобщенията, статистика и данни за повишаването на водните нива.

„Този метод е много по-бърз”, казва експертът от Deltares Дирк Ейландер. По думите му, така може да се генерира карта на наводнението в рамките на около една минута.

В Джакарта има сензори, които измерват нивата на водата, но няма мрежа, която може да даде обща представа за заливането на различните улици. Много туитове, от друга страна, съдържат подробна информация за това колко сантиметра дълбока е водата на определени места.

Тъй като данните от Twitter обикновено са груби изчисления, те трябва да бъдат филтрирани, обогатени, проверени и трансформирани в лесни за интерпретиране карти, които да се използват от мениджърите при бедствия. Но нова съвсем не е толкова трудно.

Когато изследователите го направили и после сравнили своите резултати с фотографии от наводненията в Джакарта на повече от 100 места, те установили, че са моделирали наводненията правилно в около две трети от заснетите точки и в четвърт от анализираните квартали.

„Въпреки че има доста място за подобрение, тези карти дават много полезна информация на службите за спешна помощ… за да намират хората, които са засегнати, или да планират маршрути за евакуация”, казва Ейландер.

Коментар