Как изкуственият интелект прогнозира наводненията

Точното прогнозиране на наводненията доскоро беше лукс, ограничен до райони с обширна инфраструктура за наблюдение (снимка: CC0 Public Domain)

Представете си, че живеете в постоянен страх от наводнения, без да имате откъде да получите надеждни предупреждения. За близо 1,5 милиарда души по света това не е хипотетичен сценарий – това е сурова реалност.

Наводненията, най-често срещаното природно бедствие, оставят след себе си опустошение, разселват общности и струват милиарди долари щети всяка година. Традиционно, точното прогнозиране на наводненията беше лукс, ограничен до райони с обширна инфраструктура за наблюдение. Това направи развиващите се нации и необслужваните общности особено уязвими.

Но Google променя играта със силата на изкуствения интелект (AI). Компанията започна с пилотен проект в застрашения от наводнения регион Патна в Индия. Тук Google изгради модели за прогнозиране на наводнения, използвайки данни в реално време и историческа информация, разказва технологичният гигант в блог публикация.

Макар че този подход осигуряваше свръхлокална точност, той не беше мащабируем. Изследователите разбраха, че отговорът се крие в способността на машинното обучение да обработва огромни масиви от данни. До 2019 г. Google разшири обхвата на технологията 12 пъти, като изпрати жизненоважни сигнали за наводнения до засегнатите общности.

Признавайки потенциала на LSTM (Long Short-Term Memory) мрежите в AI, Google си партнира с изследователи, за да разработи глобална платформа за прогнозиране на наводнения. Този амбициозен проект имаше за цел да предостави надеждна информация дори в региони с недостиг на данни.

Първоначалният успех в Индия и Бангладеш обхвана 360 милиона души, но ограниченията на местните данни възпрепятстваха по-нататъшното разширяване на проекта. Решението на Google се оказа глобален AI модел, обучен върху огромни набори от данни и позволяващ прогнозиране на наводнения дори без измервания на местния поток.

Това нововъведение доведе до пускане на платформата Flood Hub през 2022 г. Днес тя предоставя прогнози за наводнения в реално време на над 460 милиона души в 80 държави, включително региони в Африка, които преди това бяха недостатъчно обслужвани. Сега достъпът до прогнозиране на наводнения в Африка съперничи на този в Европа.

Google разбира, че научният прогрес процъфтява чрез сътрудничество. Компанията активно си партнира с академични институции, местни правителства и международни организации като Световната метеорологична организация (СМО) в подкрепа на системите за ранно предупреждение.

Освен това инициативи като „Caravan Project” се фокусират върху стандартизиране и агрегиране на съществуващи набори от данни за наводнения. Google изглежда се е ангажирала с по-нови изследвания и технологии за разширяване на покритието, справяне с внезапни наводнения и AI решения за по-широки предизвикателства за адаптиране към климата.

Това е едно продължаващо пътуване с крайна цел защита на уязвимите общности по целия свят и е един от примерите, при които големите технологични компании използват изкуствения интелект, за да направят действителна промяна.

Коментар