SSD-тата може да поскъпнат с над 50% тази година

NAND флаш устройствата ще поскъпват тази година, въпросът е с колко
(снимка: CC0 Public Domain)

Играчите на пазара за SSD памети започнаха да се възползват от значителното увеличение на цените на потребителските продукти, възстановявайки производствения си капацитет. Western Digital и други производители вероятно ще възстановят печалбите си през 2024 г., повишавайки цените, според анализаторите на пазара.

Изглежда, че SSD индустрията е готова да възстанови финансовите си загуби, с които пазарите се сблъскаха в продължение на няколко тримесечия на фона на отслабващото потребителско търсене и смущения в нивата на запасите.

След сериозни усилия за разрешаване на проблемите с веригата за доставки, производители като Western Digital и Kioxia най-накрая започват да се възползват от предимствата си – техните нива на използване на запасите достигат до 90%, което ги води към печалба, отбелязва WCCF Tech в анализ на пазара.

Сега производителите се съсредоточават върху връщането на нивата на производство до оптимални стойности, за да покрият огромните загуби, с които се сблъскали през последните финансови години.

Разширеното производство се фокусира главно върху 112-слойни и 2D NAND продукти, тъй като пазарите търсят повече оборудване от висок клас на фона на шума около AI и редовните потребителски цикли на надграждане, което в крайна сметка доведе до ръст на продажбите.

Това допълнително ще увеличи годишния темп на растеж на NAND флаш индустрията до 10,9% през 2024 г., което е оптимистично увеличение на годишна база, като се има предвид отрицателната динамика през миналата година.

Освен това се очаква цените на NAND флаш паметта да се повишат с 10 до 15 процента през следващите тримесечия, което може да направи потребителските SSD продукти още по-скъпи – жертва, която трябва да бъде направена от средния купувач.

Наблюдава се стабилно покачване на цените на NAND продуктите от началото на годината и въз основа на индикаторите, увеличението няма да спре, освен ако компаниите не достигнат рентабилност и не възстановят загубените си печалби от предишни пазарни цикли.

Ако тази тенденция продължи, може да се очаква огромно увеличение от 55% на потребителските цени на SSD устройствата до края на настоящата 2024 година, заключава анализът на пазара.

Коментар