Е-управлението е приоритет на правителството

„Надявам се държавата да препотвърди решимостта си да влезе на този цифров пазар, изваждайки очакваното електронно управление”, заяви Петър Иванов

„Надявам се държавата да препотвърди решимостта си да влезе на този цифров пазар, изваждайки очакваното електронно управление”, заяви Петър Иванов

Единният цифров пазар ще донесе сериозен достъп на потребителите до цифрови стоки и услуги и улеснение за ежедневието им, както и сериозен достъп до нови клиенти на предприятията. Това заяви Петър Иванов, председател на УС на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) на кръгла маса на тема „Единен цифров пазар чрез е-управление и дигитално предприемачество”.

„Надявам се държавата да препотвърди решимостта си да влезе на този цифров пазар, изваждайки очакваното електронно управление. Важна тема са отворените данни така, че всяко предприятие да може да се възползва от тях и да повишава конкурентоспособността си”, добави Иванов.

Приоритет на правителството е ускоряването на изграждането на електронното управление в страната, заяви премиерът Бойко Борисов и допълни, че мечтае за въвеждане на електронно гласуване за българите извън граница.

Андрус Ансип, заместник-председателят на ЕК и комисар за единния цифров пазар, заяви, че няма причина затова една публична услуга да не бъде достъпна онлайн с цел да се използва по-бързо и по-ефективно. Според него, електронното управление би довело не само до значително намаляване на разходите за гражданите и бизнеса, но и до връщане на доверието на гражданите в администрациите.

Той сподели и пример от родната си Естония, където със специален закон държавата може само веднъж да поиска личните данни на гражданите и е длъжна да ги съхранява за бъдещо ползване.

България има добра основа за въвеждане на единния цифров пазар, тъй като притежава най-големия ИКТ сектор в Източна Европа и висококвалифицирани специалисти, посочи още Андрус Ансип.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова определи участието на политици от толкова високо ниво на конференцията като свидетелство за ангажимента на българското правителство и институции електронното управление да се случи в България в най-кратки срокове.

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че безспорно най-бързи са дигиталните магистрали и че дигиталният дневен ред не може да бъде приет като модернистичен каприз, а министър Ивайло Московски обяви, че следващата седмица предстои да се входира за публично обсъждане Закона за електронната идентификация.

Коментар