Broadcom купува VMware за 69 млрд. долара

Сделката Broadcom-VMware е сравнима по мащаб с Microsoft-Activision (снимка: CC0 Public Domain)

Broadcom сключи сделка на стойност 69 милиарда долара за придобиване на компанията за облачен софтуер VMware. Договорът се определя като една от най-големите технологични сделки до момента. Според пазарните наблюдатели, решението е част от изпълнението на стратегията на производителя на чипове за трансформация на бизнеса му.

В изявление Broadcom определи предложената стойност за придобиване на VMware на приблизително 61 милиарда долара, въз основа на цената на затваряне на акциите на софтуерния разработчик на 25 май, наред с 8 милиарда долара нетен дълг.

Транзакцията е подкрепена от 32 милиарда долара банково финансиране. Broadcom очаква да приключи процедурата по придобиването през своята фискална 2023 г., която продължава до края на октомври 2023 г. Сега договорът трябва да изчака регулаторно одобрение и обичайните условия за осъществяване на сделката.

Мега-сделката за 69 милиарда долара застава наравно с предстоящата покупка на Activision Blizzard от Microsoft.

Компанията за чипове навлезе в света на софтуера през 2019 г., когато реши да да купи Symantec за 10,7 милиарда долара. Това се случи след опита за придобиване на Qualcomm, който беше блокиран през 2018 г.

Обявяването на сделката идва дни след съобщенията, че Broadcom е започнала преговори за закупуване на софтуерната група. Broadcom заяви, че след приключване на процедурата нейната Broadcom Software Group ще се ребрандира и ще работи като VMware, включвайки съществуващата си инфраструктура и софтуерните си продукти за сигурност като част от разширеното портфолио.

Сключването на договора се свързва с амбициите на Broadcom да се утвърди като диверсифицирана технологична компания, чиито бизнес варира от традиционното за нея производство на чипове до облачни компютри.

Коментар