Нова ера в игрите: Microsoft купува Activision Blizzard

Игрите ще имат ключова роля в еволюцията на метапространството, заяви Сатя Надела
(снимка: Microsoft)

Microsoft обяви намерението си да придобие разработчика на игри Activision Blizzard за 68,7 милиарда долара (на база $95 на акция). Това е най-голямата сделка в гейминг индустрия до момента.

Създателите на Call of Duty, Warcraft, Tony Hawk’s, Diablo, Overwatch, Spyro, Crash Bandicoot, StarCraft и други франчайзи ще се присъединят към екипа на Xbox, стана ясно от официалното съобщение.

„Игрите са най-динамичната и завладяваща категория за забавление на всички платформи в момента и ще имат ключова роля в еволюцията на платформите за метапространството”, каза Сатя Надела, председател и главен изпълнителен директор на Microsoft.

„Инвестираме сериозно в съдържание, общност и облак от световна класа, за да поставим началото на нова ера на игрите, която поставя играчите и създателите на първо място и прави игрите безопасни, приобщаващи и достъпни за всички”, допълни шефът.

В продължение на десетилетия Activision Blizzard създава емблематични игри. Компанията притежава студия като Blizzard Entertainment, Beenox, Demonware, Digital Legends, High Moon Studios, Infinity Ward, Raven Software, Sledgehammer Games, Toys for Bob и Treyarch.

Докато сделката не бъде сключена, Activision Blizzard и Microsoft ще продължат да работят независимо. След придобиването (Microsoft очаква това да се случи преди края на фискалната 2023 г.), Activision Blizzard ще се отчита на Фил Спенсър като главен изпълнителен директор на подразделението за игри на Microsoft. Сделката ще помогне и за развитието на облачните игри.

В резултат на поглъщането, Xbox Game Pass и PC Game Pass ще включат както нови, така и съществуващи игри на Activision Blizzard. В момента Game Pass има над 25 милиона абонати, обяви Фил Спенсър.

Сделката е одобрена от бордовете на директорите на Microsoft и Activision Blizzard, но подлежи на регулаторни процедури и одобрение от акционерите на гейм разработчика.

Коментари по темата: „Нова ера в игрите: Microsoft купува Activision Blizzard”

добавете коментар...

  1. flashko

    Нова ера или край на тази ера? Справка – Скайп.

  2. fg

    Microsoft не може ли да не осирате и тази индустрия

  3. Марто

    зае*и :/

Коментар