Германия пусна квантов компютър с над 5000 кубита

Квантов компютър на D-Wave заработи в изследователския институт Юлих
(снимка: Forschungszentrum Jülich / Sascha Kreklau)

Германия въведе в експлоатация квантов компютър с повече от 5 хиляди кубита, изграден на принципа на „квантовия изпарител”. Това е първата подобна система извън Северна Америка.

Машината е създадена от Суперкомпютърния център на изследователския институт Forschungszentrum Jülich (JSC) и разработчика на квантови изчислителни системи D-Wave Systems. Компютърът е инсталиран в Юлих и ще работи в тясно взаимодействие със суперкомпютрите, разположени в центъра, а достъп до него ще имат изследователи от цяла Европа, съобщи D-Wave.

Новият квантов компютър става част от Съвместната инфраструктура за изчисления на Юлих (JUNIQ), която беше създадена през есента на 2019 г., за да предостави на изследователи в Германия и Европа достъп до различни квантови системи, а сега институт я пусна официално в експлоатация.

Квантовите изчисления са много обещаващи за германската наука. „Те имат потенциала да променят ежедневието ни към по-добро, независимо дали по отношение на най-доброто използване на нашата енергийна система, оптимизиране на инвестиционните стратегии на финансовия пазар или разработване на по-ефективни лекарства”, каза по време на откриването германският федерален министър на научните изследвания Бетина Старт- Ватцингер.

Според Волфганг Марквардт, председател на борда на директорите на института Юлих, основната цел на JUNIQ е била и остава да създаде водеща общност от разработчици, както и научни и индустриални потребители на приложения за квантови изчисления.

JUNIQ предоставя на разработчиците унифицирана платформа за квантови изчисления като услуга и предлага споделен опит за поддръжка на потребителите и съвместна разработка на софтуер.

Криостатът на D-Wave Advantage, който поддържа ниските температури 
(снимка: D-Wave)

Новата система е вторият квантов компютър на D-Wave, който ще се използва в инфраструктурата на JUNIQ и първият в света квантов изпарител Advantage, разположен извън Канада. Очаква се инсталирането на такава машина в института Юлих да позволи на местните специалисти да придобият опит в експлоатацията и поддръжката на устройства от подобен клас.

Според Алън Барац, главен изпълнителен директор на D-Wave Systems, има нарастващ интерес към квантовите изчисления в Европа от компании, университети и дори правителствени агенции.

Системата е от типа квантов изпарител, който е особено подходящ за решаване на сложни оптимизационни проблеми в индустрията като ефективно управление на трафика и обучение на невронни мрежи. D-Wave е водещият производител на такива системи. Компанията е разработила редица квантови приложения, които се използват в области като финансово моделиране, планиране на полети, здравеопазване и др.

Учените от JSC казват, че вече търсят начини за интегриране на новата система в съществуващата суперкомпютърна инфраструктура. С повече от 5000 кубита устройството е достатъчно мощно, за да помогне при задачи, които обикновено се обработват от суперкомпютри.

Квантовият компютър се помещава в нова сграда, специално построена за него. Квантовите изчислителни системи не търпят вибрации, поради което двете машинни помещения на сградата имат вибропоглъщащи основи. През следващата година в сградата ще бъде инсталиран още един квантов компютър.

Коментари по темата: „Германия пусна квантов компютър с над 5000 кубита”

добавете коментар...

  1. Българин

    Броят квантови битове не е най-важното. По-важно е колко милисекунди могат да се задържат в стабилно състояние и колко на броя са връзките (квантовите заплитания) между тях. Това определя основната харатеристика – quantum volume (квантов обем) на един квантов компютър.

Коментар