САЩ подхващат и Alibaba. Ще има ли санкции?

Облакът на Alibaba се гледа под лупа от отдел в Министерството на търговията на САЩ
(снимка: Alibaba Cloud / Twitter)

Властите в САЩ започнаха разследване на облачните услуги на китайския гигант Alibaba под претекст, че застрашават националната сигурност на страната. По подобен начин бяха „отстреляни” Huawei и други китайски компании.

Целта на одита е да определи рисковете, породени от облачната платформа на Alibaba за националната сигурност на САЩ, съобщи Ройтерс, позовавайки се на свои информирани източници. Разследването се фокусира върху това как компанията съхранява и обработва данни за клиенти от Съединените щати, включително лична информация и интелектуална собственост.

Одитът трябва да установи дали китайските власти имат достъп до данните на клиентите на Alibaba от САЩ. Правителството във Вашингтон е загрижено също за възможността китайските власти да ограничат достъпа на американските потребители до данни, съхранявани в облака на Alibaba.

В крайна сметка регулаторите биха могли да принудят китайската компания да предприеме мерки за намаляване на риска или дори да ограничат достъпа на американците до облачната услуга на Alibaba.

Анализаторите припомнят, че още администрацията на бившия президент Доналд Тръмп изрази опасения за сигурността на облака на Alibaba, но официалният одит започна едва след като Джо Байдън пое поста на държавен глава.

Според изследователската фирма Gartner, облачният бизнес на Alibaba в САЩ е малък, с годишни приходи по-малко от 50 млн. долара. Въпреки това Alibaba е четвъртият по големина доставчик на облачни услуги в света. Клауд бизнесът на компанията в САЩ се одитира от отдел в Министерството на търговията.

Коментари по темата: „САЩ подхващат и Alibaba. Ще има ли санкции?”

добавете коментар...

  1. Българин

    Да живеят отворените пазари (така разправяха американците, като бяха монополисти). САЩ като не могат да се конкурират с нещо и налагат санкции, защото е “заплаха” за националната им сигурност. В случая под национална сигурност се разбира спадането на качеството на живот на американците, което лесно може да възпламени гражданска война. Все пак всеки там е с оръжие, а националните им ценности са свързани около зеленото доларче.

  2. Йордан

    Някои хора доста се страхуват от конкуренцията.

Коментар