Приключи една от най-големите сделки в ИТ индустрията

За да приключи сделката с VMware, Broadcom трябваше да заеме $28,4 милиарда
(снимка: Broadcom)

След като получи дългоочакваното одобрение от китайските власти за придобиване на активите на VMware, Broadcom побърза да се възползва от възможността и снощи приключи сделката за умопомрачителните 69 млрд. долара.

Това е една от най-големите сделки в технологичната индустрия – дори поглъщането на Activision Blizzard от Microsoft струваше по-малко – 68,7 милиарда долара, отбелязва Блумбърг в публикация за финализиране на придобиването.

Китайските регулатори бяха последните в поредицата от одобрения, но те направиха това с редица условия. Софтуерът на VMware, дори след като компанията премине под контрола на Broadcom, трябва да остане съвместим с хардуерни решения от китайски производители, а клиентите на VMware не трябва да бъдат ограничавани в избора на сървърно оборудване, което не съдържа компоненти от самата Broadcom.

Американските регулатори отбелязват, че след събиране на всички разрешителни за сделката, няма пречки за нейното изпълнение, поради което тя беше затворена вчера. „Заедно сме в добра позиция да предоставим на бизнеса по целия свят частни и хибридни облачни решения, които повишават тяхната сигурност и устойчивост”, каза главният изпълнителен директор на Broadcom – Хок Тан.

Китайските регулатори си запазиха правото да одитират дейностите на Broadcom, за да гарантират спазването на условията, поставени след приключване на сделката.

За да приключи сделката с VMware, Broadcom трябваше да заеме 28,4 милиарда долара. Част от тези средства ще бъдат използвани за изплащане на дълговете на придобитата компания, както и за попълване на оборотен капитал. Неизбежно ще има разходи, свързани с процеса на транзакция.

VMware е специализирана в разработването на софтуер за виртуализация на сървъри. След сделката, акциите на компанията ще напуснат Нюйоркската фондова борса.

Коментар