А1 обнови мрежовата инфраструктура на УНСС

УНСС и А1 демонстрираха резултатите от мащабния проект за повишаване на капацитета на мрежовата инфраструктура (снимка: A1 България)

Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) извършва мащабна дигитална трансформация. В рамките на проекта А1 България значително обнови и повиши капацитета на корпоративната мрежа на висшето учебно заведение.

Мащабният проект ще даде възможност на студентите, преподавателите и администрацията на УНСС да се възползват от съвременни дигитални услуги, виртуална софтуерна централа, умни решения за управление на сградата и др., стана ясно днес на официално събитие по повод успешното приключване и въвеждане в експлоатация на обновената мрежова инфраструктура.

А1 реализира изграждането, доставката, монтажа, инсталирането и интеграцията на професионалното оборудване в рамките на 5 месеца и ще продължи да предоставя техническа поддръжка на изградената мрежа и занапред.

Новата инфраструктура предоставя висока скорост на достъп до мрежата за всеки потребител на територията на университета, като обхваща всички 9 корпуса, 255 учебни зали и кабинети. За постигане на капацитет от 10Gbps проектът включва над 300 високопроизводителни мрежови устройства от висок клас.

„В УНСС вече имаме високоскоростна инфраструктура, която ни дава непрекъсваема, стабилна и надеждна работа на мрежата 365 дни в годината, 24 часа в денонощието. За нас тя е важна стъпка в стратегията за постигане на пълна дигитализация на учебния процес и ни дава възможност за създаване на пълен набор от електронни услуги, обслужващи учебния процес и достъп до „умни” решения във всяка една точка в университета”, коментира проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС.

Университетът е постигнал много сериозно развитие по отношение на дигитализацията в последните години, допълни зам.-ректорът Росен Кирилов. По неговите думи, надеждната и високоскоростна инфраструктура ще даде възможност на УНСС да стартира много нови услуги и да надгражда киберсигурността.

„Амбицията на ръководството е с новата мрежова инфраструктура УНСС да се превърне в първия университет в България, сертифициран по ISO за информационна сигурност”, заяви Кирилов.

Високоскоростният капацитет на корпоративната мрежа е основата, без която трудно биха могли да се реализират иновативните цели и планове на амбициозните образователни институции като УНСС, посочи Женя Михайлова, старши мениджър „Продажби” в А1 България. „Като най-голямата телекомуникационна компания и най-големият системен интегратор в България можем да допринесем с необходимите високотехнологични решения, с които преподавателите и студентите да разполагат с високо ниво на сигурност и надеждност”, допълни тя.

През 2022 година А1 и УНСС демонстрираха и цялостно технологично решение за дигитализация на образователния процес, с помощта на което преподавателите създават интерактивно съдържание за образователния процес. Решението включва и видеоконферентна връзка, чрез която лекциите, преподавани в УНСС, са на разположение в реално време и на студентите в няколко други университета едновременно.

Дигитализацията на образователния процес носи много ползи за развитието на предприемачески умения и дигитална креативност на студентите и цялостно повишава качеството на обучението по икономически дисциплини и научните изследвания в УНСС, подчертаха участниците в събитието.

Коментар