Broadcom иска да придобие VMware

Акционерите на VMware навярно ще търсят начин да попречат на придобиването от страна на Broadcom (снимка: CC0 Public Domain)

Производителят на чипове Broadcom води преговори за придобиване на доставчика на облачни услуги VMware. Новината съобщиха едновременно New York Times, Bloomberg и Reuters, като се позоваха на „хора, запознати с въпроса“.

И трите издания посочват, че сделката е „далеч от завършена“, а евентуалната цена не се споменава. Преговорите между Broadcom и VMware продължават и сделката не е неизбежна, според източниците. Условията, които се обсъждат, не бяха оповестени.

Придобиването ще диверсифицира допълнително бизнеса на Broadcom от полупроводниците към корпоративния софтуер, след в последните четири години компанията погълна CA Technologies за 18,9 милиарда долара и купи подразделението за сигурност на Symantec Corp. за 10,7 милиарда долара.

Broadcom и VMware засега не коментират темата. Към края на борсовата търговия в петък пазарната капитализация на VMware беше 40,3 милиарда долара. Според някои пазарни наблюдатели, подобно „изтичане“ на информация е вид тактика, която понякога се използва за изпробване на реакциите на пазара.

Който и да е авторът на „теча“, той ще трябва да се справи с опозицията на акционерите на VMware. Бизнесменът Майкъл Дел е най-големият инвеститор във VMware с 40% дял в резултат на това, че Dell Technologies отдели VMware за своите акционери миналата година, според данните на Refinitiv.

Дел и останалите акционери няма лесно да се съгласят на продажба, пишат коментарните издания, защото компанията поевтиня доста в последно време: през октомври 2021 акциите ѝ се търгуваха за 167 долара, а в момента са около 95 долара.

Коментари по темата: „Broadcom иска да придобие VMware”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Dell 2015 г. като част от придобиването на корпоративния гигант EMC(VMware)
    за 67 милиарда $.

    Днес – пазарната капитализация на VMware 40,3 милиарда $

Коментар