Dell и VMware се разделят през октомври

Сагата между Dell и VMware е на път да приключи тази есен с разделяне на двете компании
(снимка: Dell)

Dell Technologies планира да завърши отделянето на компанията за виртуализация VMware през октомври 2021 г. Този срок не е избран случайно: тогава се навършват пет години откакто Dell придоби EMCVMware като част от сделката), поради което преструктурирането няма да се облага с данък.

В резултат на трансформацията ще бъдат създадени две отделни компании, за които Dell по-рано заяви, че ще поддържат „взаимноизгодни стратегически отношения и ще продължат да разработват заедно решения за клиенти”.

Dell и VMware заявиха официално, че сделката ще приключи през четвъртото тримесечие на календарната 2021 г. Според източници на CRN, всичко може да бъде формализирано по-рано – в края на септември или най-вероятно през октомври.

През юли 2020 г. Dell обяви, че обмисля да продаде 81% от своя дял във VMware. От материалите, подадени в Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), стана ясно, че целта на предложената сделка е да увеличи стойността за акционерите чрез премахване на т.нар. данък върху конгломерата.

Dell придоби 81% от VMware със закупуването на EMC през 2016 г. в сделка на стойност 67 милиарда долара. Две години по-късно текскаската компания изкупи обратно 24 милиарда долара проследяващи акции на VMware, което ѝ позволи да се върне на борсата.

Поредното преструктуриране тази есен ще отвори нови врати за VMware, която ще стане независима компания за първи път от 2004 г. насам, коментира Боб Кеблусек,  главен технически директор на Sentinel Technologies (основен партньор на Dell и VMware).

Според него, компанията ще получи възможности за по-широко разпространение на своите технологии и разгръщане на стратегия за интегриране на продуктите си с решения на други доставчици.

Коментар