Dell обмисля отделяне на своя дял във VMware

Майкъл Дел е на път да извърши нова трансформация в бизнеса на Dell
(снимка: Dell Technologies)

В официално съобщение Dell Technologies разкри, че проучва възможността за отделяне на своя 81-процентен дял от VMware. Това може да донесе ползи както за Dell, така и за акционери, членове на екипа, клиенти и партньори на VMware, опростявайки капиталовата структура, подчертават от компанията.

Евентуално отделяне няма да се случи по-рано от септември 2021 г. Освен това ръководството на Dell продължава да оценява други стратегически варианти за своя дял във VMware, включително неговото запазване, става ясно от официалното съобщение.

Dell подчертава, че дори в случай на раздяла с VMware, ще се стреми да поддържа съществуващи взаимноизгодни стратегически отношения с нея. „Стратегическата връзка между Dell Technologies и VMware никога не е била по-силна”, казва Майкъл Дел, председател и изпълнителен директор на компанията.

Според някои оценки, делът на Dell във VMware струва 50 милиарда долара, докато пазарната капитализация на компанията е близо 36 милиарда долара. Това предполага, че Dell вижда отделянето като начин за увеличаване на пазарната си стойност.

Коментар