Leica DG Summilux 9 mm – нов обектив за LUMIX G

Конструкцията на Leica DG Summilux 9mm позволява използване на обектива при всякакви условия
(снимка: Panasonic)

Panasonic пусна на пазара нов ултра-широкоъгълен обектив с фиксирано фокусно разстояние и широка бленда – Leica DG Summilux 9mm F1.7 (приравнено към 35mm фотоапарат: 18mm) за серията LUMIX G, базирана на стандарта Micro Four Thirds.

Leica DG Summilux 9mm (H-X09) се отличава с изключително малко разстояние на фокусиране от 0.095m със степен на увеличение от 0.25x (приравнено към 35mm фотоапарат: 0.5x). Комбинацията от тези характеристики позволява да се подчертае присъствието на обекта пред широк заден план. Обективът може да се похвали още с висока описателност и плавен, красив боке ефект както при снимки, така и при видео, отговаряйки на строгите стандарти на LEICA.

Оптичната схема на обектива Leica DG Summilux 9mm F1.7 се състои от дванадесет елемента в девет групи, включително две асферични лещи, две ED (Extra-Low Dispersion) лещи и една UHR (Ultra High Refractive Index) леща за ефективно потискане на надлъжната хроматична аберация и хроматичната аберация на увеличението. С помощта на асферичните лещи се коригира и астигматизмът, като се постига висока разделителна способност.

Оптичната схема на Leica DG Summilux 9mm се състои от дванадесет елемента в девет групи
(снимка: Panasonic)

Освен това UHR (Ultra-High Refractive Index) лещата спомага за постигане на равномерно качество на образа от центъра до периферията, като същевременно допринася за намаляване на размера на обектива. Диаметърът на резбата за филтри е 55mm, а диафрагмата е със 7 ламела, формиращи кръгъл отвор.

Leica DG Summilux 9mm F1.7 дава възможност за гладка и безшумна работа със системата за автофокус на фотоапарата при управление от сензора с максимална скорост 240 кадъра в секунда. При нелинейна настройка, степента на изместване на фокуса се променя, в зависимост от скоростта на въртене на гривната за фокусиране, докато при линейна настройка фокусът се измества с точно определена степен при въртене на гривната за фокусиране. Чувствителността (степента на изместване на фокуса при въртене) може да бъде избрана от 90 до 360 градуса, през 30 градуса, за да се конфигурира работата на фокуса.

Leica DG Summilux 9mm F1.7 има и изразително превъзходство по отношение на видеозаписа, тъй като е оборудван с механизъм за потискане на т.нар. фокусно дишане – характерен проблем при сменяемите обективи, предназначени за статични снимки. Заедно с микро-стъпковия контрол на блендата за плавна промяна на експонацията, обективът дава възможност за запис на видео с професионално качество.

Leica DG Summilux 9mm има изключително малко разстояние на фокусиране от 0.095m
(снимка: Panasonic)

Със своите компактни размери и ниско тегло от само 130 грама, Leica DG Summilux 9mm F1.7 се отличава с изключителна преносимост, характерна за системата Micro Four Thirds. Здравата конструкция, устойчива на прах/водни пръски осигурява висока надеждност и възможност за употреба на обектива в тежки условия и при ниски температури – дори до минус 10 градуса по Целзий.

LUMIX H-X09 е продукт, категоризиран за програмата LUMIX PRO. Тя е създадена за поддръжка на потребители на LUMIX посредством набор от предимства, достъпни за членове на програмата не само в техните собствени страни, но и в страни, които те посещават за работа.

Коментар