Крипто-сривът: добре, че не бях там

Катастрофата на криптовалутите напомня на нещо познато – спукването на дотком балона (снимка: CC0 Public Domain)

„Горещите телефонни линии за подкрепа за хора с мисли за самоубийство са претоварени,“ пишеше в една от новините около срива на критовалутите. Нищо чудно. Вече няколко месеца в различни публикации и анализи за виртуалните монети се срещат твърденията, че някои хора са вложили „спестяванията на живота си“ в криптопари. „Глупаци! Така е, като си хвърлят парите за имагинерни активи,“ пишат други.

Ситуацията напомня на нещо познато. През 1995 година една фирма на име Nescape излиза на фондовата борса в САЩ и нейните акции от 28 долара удвояват цената си още същия ден. До края на годината поскъпват до 174 долара, а през 1999 година фирмата е купена за 10 милиарда долара. Нарояват се хиляди други фирми за уеб-разработки. Развиват модерния бизнес, привличат клиенти, поглъщат инвестиции. А после изведнъж… Пазарът катастрофира. Хиляди фирми изчезват, а с тях и парите на инвеститорите им.

Странно усещане добива човек, когато гледа подобни пикове и спадове и си мисли, че може би е изтървал уникалната възможност на живота си – да стане богат без грам усилие. Днес лузърите, които са пропуснали да яхнат модерната тенденция, отново тихо стоят на брега и гледат с далекоглед към морето – дали корабът ще потъне или ще се задържи на водата?!

Неволно в главата бръмва въпросът „ами ако бях там?“ После за миг се стрелва и отговорът. „Добре, че не бях там“.

Може би ще си отдъхнем с нещо средно между „жалко“ и „ура“, защото сме изписали и изчели хиляди статии на хартия и в интернет за онова, което се случи с уеб-компаниите през 1999 и след това. Живеем с „глупостта“ си и не се мятаме решително на новата обещаваща технология, защото вече сме видели този „скам“, да, същия – обвит в светлините и омаята на ултра-модерната технология и опияняващото убеждение, че инвестицията в перспективното ново чудо е мъдро и далновидно решение на будни млади умове, които старците не могат да проумеят.

Народът е казал да не отиваш с голяма кошница на прехвалени ягоди. Но всяко следващо поколение учи този урок по различен начин, с различни „ягоди“, кажи-речи през равни интервали от време.

За добро или за лошо всяка катастрофа от този вид не остава изолирана като някакво явление, капсулирано в собствена обвивка. То се отразява и на другите сфери от обществения, финансовия, икономическия живот, побутва ги като вълнение от сблъсъка на оня кораб там, навътре в морето.

Покрай краха на криптопарите сега и NFT загубиха своята привлекателност. Навярно това ще се отрази на всички, които са се обвързали с технологията по някакъв начин, например хората от света на музиката и изкуствата, може би и спорта. Някои, които са разчитали да изплуват нагоре с новата лодка, няма да изплуват, а други ще чакат повече, отколкото имат търпение.

Всичко това за някого ще е болезнено, но пък може би ще ни подейства отрезвяващо. Технологията на блокчейна всъщност няма да изчезне, да се стопи, да загуби стойност. Бизнесът вече я припозна като ценен инструмент – за гарантиране на веригите на доставки, за осигуряване на така желаната проследимост на всеки продукт и всеки компонент – нещо, което е фундаментално за хранително-вкусовия бранш, например, но вече е почти толкова значимо и за всички останали производства. Така че технологията няма да бъде загърбена, няма да изчезне.

Но със сигурност ще преосмислим начина, по който инвестираме в нея. Ще изтрезнеем от еуфоричното купуване на „виртуални активи“ и ще впрегнем изчислителните ядра и електроцентралите за нещо, което генерира реална стойност. Ще се простим с въпроса дали не изтървахме уникалната възможност на живота си – да забогатеем с няколко клика.

И така докъм 2040 г.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Крипто-сривът: добре, че не бях там”

добавете коментар...

 1. :o)

  поздрав за mhm – Мильонер в Биткойн – не губи кураж идва нов тираж 😉

  Не оспорвам твърдението ти, че шепа хора ще изкарат пари , но те са за сметка на
  МИЛИОНИТЕ БАЛЪЦИ които са набутали пари в биткойни 🙂
  Т.е. равносметката печеливши-балъци пак е 2-98% както във всяка подобна измама 🙂

 2. daaa

  специален поздрав за mhm
  Володия Стоянов -Пирамиди, фараони

 3. investor.bg

  Delta Blockchain Fund: Биткойнът може да стигне 14-18 хил. долара
  Коментар на Кавита Гупта, основател и генерален партньор, Delta Blockchain Fund

 4. До mhm

  Типичен олигофрен си, изкарал за апартамент, лилиПУТ.

 5. mhm

  до :o)
  Овчи, ти прочел ли си поне 1 ред за биткойн, какво са парите, как работи световната икономика и тн? Биткойн балъци АХАХАХАХАХ, балъците сте вие дърти ганьовци, аз с почти никакъв труд съм изкарал за 1 апартамент в София, след 10 години ще са колкото една кооперция, ти бачкай цял живот за 1000лв и чакай пенсия 500лв от държавата, ма да видим кой ще внася, че да я получиш.

 6. daaa

  Delta Blockchain Fund: Биткойнът може да стигне 14-18 хил. долара
  Коментар на Кавита Гупта, основател и генерален партньор, Delta Blockchain Fund

 7. дечко

  Цитат ” Днес лузърите, които са пропуснали да яхнат модерната тенденция”, е па който не се е набълбукал значи е лузер. Да ти имам акъла списвачке.

 8. :o)

  борсовите акции преди депресията от 1929 – всеки реднек се е юрнал да забогатява лесно
  военни облигации през войната
  дот ком балона
  първа частна банка и пирамиди фараони
  пловдивските игри
  имотния балон преди новата криза 2008-2009
  биткойн балъците

  няма да се научи овчото население, все ще ги стрижат и подстригват до кожа 😉

 9. Българин

  Криптото пада и се вдига. Но винаги като удариш дългосрочно чертата има ръст. Сега е момента да се купува.

 10. mhm

  Ииии поредните мега глупости срещу криптото от някакво заблудено лелче 🙂

 11. тесла и кирка

  Кога нищо друго нема пий една вода студена, минерална, преварена – все далавера

Коментар