Лагард: крипто-парите трябва да бъдат регулирани

Сривът на криптопазара отвя богатството на създателя на Ethereum (снимка: CC0 Public Domain)

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард каза, че криптовалутите не са „базирани на каквото и да било“ и трябва да бъдат регулирани, за да се намалят спекулациите с тях.

Лагард заяви пред холандската телевизия, че е загрижена за хората, „които нямат разбиране за рисковете, поради което могат да загубят всичко“. Това е причината финансистката да смята, че виртуалните пари трябва да бъдат регулирани.

Коментарите идват на фона на големия срив на крипто-пазарите. Цифровите валути драстично поевтиняха през последните седмици и „изпариха“ вложенията на стотици хиляди ентусиасти. За някои от хората сривът на пазарите се оказа катастрофален, защото бяха заложили всичките си спестявания в криптовалути.

Лагард е скептична по отношение на стойността на криптовалутите. „Моята много скромна оценка е, че не струват нищо, не се основават на нищо – няма базов актив, който да служи като котва за безопасност“, каза тя.

Шефката на ЕЦБ противопостави това на концепцията за цифровото евро. „Денят, в който ще пуснем цифровата валута на централната банка, всяко цифрово евро… централната банка ще стои зад него. И мисля, че това е значително по-различно от криптовалутите“, каза Лагард.

Лагард е само един от многото финансисти и икономисти, които критикуваха виртуалните пари заради липсата им на обезпеченост. Някои експерти определиха бизнеса с виртуалните монети като нов „див, див Запад“. Други правят паралел с кризата с ипотечните кредити от 2008 г.

Междувременно Виталик Бутерин, съоснователят на блокчейн платформата Ethereum, обяви, че е последната жертва в драматичния срив на криптопазара. „Вече не съм милиардер“, написа 28-годишният Бутерин в петък в Twitter.

Бутерин участва в създаването на Ethereum през 2014 г. и е собственик на дигитален портфейл, който през ноември съдържаше активи на стойност около 1,5 милиарда долара. Оттогава цената на токена Ether обаче спадна с 55%.

Коментари по темата: „Лагард: крипто-парите трябва да бъдат регулирани”

добавете коментар...

  1. Ех, редакторе

    Кристин Лагард е президент а не председател на Европейската централна банка!

  2. fen

    За. Съжаление си заминават. Спеавки могат да се направят със законите в Китай, Индия, Русия. САЩ разглеждат също въпросът.

  3. jkl

    Лагард ***, биткойн са истичнките твърди пари, не утре ти да решиш и да напечаташ още 10 трилиона евро и да се обезценят още повече.

Коментар