Цената на Bitcoin може да падне до $15 000

Най-популярната криптовалута ще се застои под 30 000 долара, може да падне до $15 000 (снимка: CC0 Public Domain)

Последните няколко седмици бяха много трудни за пазара на криптовалути: цената на Bitcoin и другите виртуални пари се срина. Анализаторите приписват срива на повишаването на лихвите в САЩ заради бързото нарастване на инфлацията. Това е тенденция, която няма да спре скоро.

Все по-често експерти говорят за зараждането на нова мощна финансова и икономическа криза, когато всякакви активи, различни от златото, могат да се обезценят рязко. Криптовалутата се отнася до рисковите активи, които могат да поевтинеят най-бързо.

Ръководителят на инвестиционния отдел на ICB Fund Аарон Чомски смята, че корекцията на пазара на криптовалути ще продължи през следващите месеци, а цената на Bitcoin може да спадне до 15 хиляди долара.

При сегашната ситуация инвеститорите не са готови да поемат рискове, така че капиталът се влива в стоковия сектор, който служи като убежище от инфлацията, обясни той.

Все още не се вижда обрат в движението на курса на най-популярната криптовалута в света и не бива да очакваме поскъпването ѝ в близко бъдеще, казва Максим Пухов, анализатор във FG Finam.

Според него, един от най-мощните двигатели на текущия спад в цената на Bitcoin е проблемът с алгоритмичния токен USD Terra, който беше в Топ-10 на монетите от гледна точка на капитализация.

В същото време има голяма вероятност за повишена волатилност за другите „стабилни койни“ в близко бъдеще, убеден е експертът.

Чомски и други финансови експерти са склонни да се съгласят, че Bitcoin определено няма да навакса обратно падането си през следващите седмици. Дали ще успее да направи това в идните няколко месеца – също не е ясно все още.

Повечето финансисти очакват криптовалутата да се задържи под 30 000 долара, по-скоро някъде около 24 000 долара.

Коментар