Криптовалутите вървят по пътя на ранния интернет

Финансовата система надали ще рухне заради Bitcoin срива, но определено е налице финансов проблем, признават анализаторите (снимка: CC0 Public Domain)

Изглежда, че криптовалутите в момента вървят по пътя на интернет-бизнесите от зората на глобалната мрежа, смятат финансисти. Кризата, която преживяват виртуалните пари, напомня „дот-ком“ балона от края на 90-те години.

Миналата седмица Bitcoin, най-популярната криптовалута, поевтиня рязко, достигайки най-ниската си цена от повече от година. Сринаха се и всички други криптовалути, включително тези, наричани „стабилни“, както и незаменимите цифрови токени NFT.

(Не)очаквана беда

Новината е нерадостна за всички, които са инвестирали в крипто-пари. Някои от тях са отчаяни. Плачат, че са инвестирали „всички спестявания в живота си“ в койни. Не е добра вестта и за онези, които се занимават с „добиване“ и „копаене“ на виртуални пари. А прогнозите на някои наблюдатели са, че цената на Bitcoin може да спадне даже до 15 000 долара.

За нестабилността на криптовалутите и за риска от срив се говори отдавна. Предупреждения не липсваха, но много от ентусиастите бяха в еуфория и отказваха да чуят какво се говори. Сега някои от тях се оплакват, че им се иска „да ги бяха предупредили още няколко хиляди пъти“, пише анализаторът Марк Гонглоф в своята колона в Bloomberg. Подзаглавието на неговия коментар е „Трагикомедията на криптовалутите“.

Това вече сме го гледали

Оказа се, че инвеститори, бизнесмени, милиардери с по-дългогодишен опит вече са виждали подобно явление.

Марк Кюбан – предприемач, милиардер и собственик на щатския спортен отбор Dallas Mavericks, смята, че криптовалутата е в същата низходяща тенденция, която технологичните и интернет компании преживяха в началото на 2000-те. „Криптовалутите преминават през затишие, през каквото премина интернет-бизнесът“, написа той наскоро.

Сравнението между криптовалутата и първите дни на интернет бе направено не само от Кюбан, но и от други инвеститори и финансисти, като например предприемача Гари Вайнерчук. „Дот-ком“ балонът се спука през 2000 г., след като няколко компании, ориентирани към интернет, получиха крупни инвестиции, но се сринаха след това.

Кюбан е сред бизнесмените, наблюдавали отблизо случващото се в началото на века. Той продаде компанията си Broadcast.com на Yahoo през 1999 г. за 5,7 милиарда долара, точно преди краха на ранния интернет-бизнес. Оттогава Broadcast.com не съществува.

Подобен коментар Кюбан направи и миналия януари. „Гледайки търговията с криптовалути, това е точно като балона на интернет компаниите. Ама точно”, написа той. „Мисля, че BTC, ETH, няколко други ще бъдат аналогични на тези, които бяха създадени през ерата на дот-комите, оцеляха при спукването на „дот-ком“ балона и процъфтяха, като Amazon, eBay и Priceline. Мнозина обаче няма да успеят да оцелеят и да продължат“.

NFT феноменът

Успоредно с криптовалутите срив преживява и NFT бизнесът. Средният дневен обем на транзакциите на OpenSea, най-големия пазар на NFT, е намалял с повече от 55% от януари 2022 г. до март 2022 г., според платформата за проследяване на крипто данни Dune Analytics.

„Мисля, че в началото видяхме много нови участници, които бяха ентусиазирани от това, но не са разбирали непременно основите и мисля, че охлаждането е отражение на това“, коментира Джордан Бирнхолц, съосновател в NFT пазара Neon.

Милионерът Вайнерчук коментира пред MarketWatch още през юли 2021 г., че той, подобно на Кюбан, вижда NFT и криптопарите да следват път, много подобен на този на ранните интернет компании в края на 90-те години. „Гледам на NFT точно по начина, по който гледах на интернет през 1999 г. Интернет акциите и техните оценки бяха завишени, доста преждевременно, и много неща се сринаха“.

За щастие системата от криптоактиви не е интегрално свързана с финансовата система, за да предизвика нова пълномащабна финансова криза, казва Марк Гонглоф.

Но „…. тези хора са изсипали всичките си пари в надценени смешни активи, като се започне от куче-монети (визира Dogecoin – б.р.) и се стигне до анимационни маймунки,“ казва той. „А когато достатъчно много хора вземат реални пари и теглят заеми, за да си купят анимационни маймунки или каквото и да е от тоя вид, тогава вече имаме истински проблем“.

Регулация

Сега, когато е факт сривът, за който специалистите предупреждаваха, може би ентусиазмът ще се поохлади, предполагат инвеститорите с по-дългогодишен опит. Те са на мнение, че случилото се ще катализира създаването на регулации за крипто-пазара.

И, може би, голяма част от ентусиастите, които настояваха държавните органи да не закачат младия и процъфтяващ бизнес, вече са променили мнението си.

Коментари по темата: „Криптовалутите вървят по пътя на ранния интернет”

добавете коментар...

  1. G

    Шанса BTC да падне до 12600$ е напълно реален както и да стигне до 100000$. Към момента BTC все още търси своето дъно преди да направи корекция.

  2. к

    Биткойн много трудно може да падне до 15 хиляди долара, не е невъзможно но шанса е под 1%. Иначе както и при дотком балона имаше един куп неуспешни стартъпи, така и в криптото има над 90% боклук и скам. Обаче който е купил акции на Гугъл в началото сега не е ли мулти милионер? Сега няма ли мулти милионери и милиардери от крипто, а още сме в началото, едва 2-3-4% от хората по света имат крипто.

  3. марето гербиел

    фофу компетентния не се изказал тук
    или се е набълбукал с крипто
    или жена му не му дава да пише
    още ли сънува комунисти и революция

Коментар