Наводнения застрашават дейта центровете в Дъблин

Топлинни вълни и риск от наводнения се задават за електроцентралите и центровете за данни в Дъблин (снимка: CC0 Public Domain)

Операторите на центрове за данни в Дъблин трябва да обърнат голямо внимание на прогнозите за изменението на климата. А очакванията са, че хиляди сгради в ирландския град – включително електроцентрали – могат да се окажат жертви на крайбрежни наводнения през следващите години.

Това сочат данни, споделени от компанията за климатични технологии Cervest, която използва срещата на върха в Дъблин относно климата тази седмица, за да публикува 3D визуализация на данните си за климатичния сценарий „бизнес както обикновено“.

Сценарият предполага, че големи части от града могат да бъдат изложени на риск от вдигане на морското равнище с до 1,7 метра от наводнения до 2100 г. „Засегнатите зони ще включват предприятия, частна собственост и доставчици на енергия“, се казва в изявление на компанията.

Прогнозата сочи, че има изгледи около 8500 сгради в централната част на Дъблин да бъдат увредени от крайбрежни наводнения, което може да доведе до прекъсване на работата на центровете за данни, разположени в района на „Големия Дъблин“. Това би означавало смущения за цялата глобална мрежа, предупреди главният изпълнителен директор на Cervest Иги Баси в изявление за Computer Weekly.

Дъблин е известен като „сърцето“ на бизнеса с центрове за данни в Европа. Там са разположени европейските централи на някои от големите интернет компании.

„Също така ще има въздействия, които ще влияят на мрежата, засягайки непрекъснатостта на бизнеса на критичната телекомуникационна инфраструктура, формираща гръбнака на нашата икономика – въздействието на климатичните рискове се усеща в цялата мрежа, не само на физически засегнатите обекти“, посочи Баси.

Шефът беше безпощаден в прогнозата си за това, което операторите на ЦоД (център за обработка на данни) трябва да очакват. Освен наводнения, бизнесите все по-често ще си имат работа и с климатични горещи вълни. Това е не по-малко страшен терор за центровете за данни, които се нуждаят от охлаждане за хилядите сървърни компоненти, работещи в тях.

Вече е видно, че изменението на климата засяга пряко не само биоразнообразието по света, но и най-модерните бизнеси. Добрата новина е, че все още има надежда затоплянето да се забави и вредните въздействия да се сведат до възможния минимум.

„Ако бъдат приложени политики за смекчаване – като изпълнение на националните ангажименти за намаляване на емисиите, програми за залесяване и прилагане на задължително законодателство относно стандартите за отчитане – то този сценарий може да се промени“, се казва в изявлението.

Коментар