Китай изгражда собствена блокчейн платформа

Китай има амбицията нейната блокчейн система BSN да стане глобална (снимка: CC0 Public Domain)

Китайският президент Си Дзинпин неотдавна заяви, че страната му трябва да „се възползва от възможностите“, предоставени от блокчейн технологията. Според него, блокчейнът е „важен пробив в независимите иновации при основните технологии“.

В резултат на това изявление блокчейн технологията бе издигната до национален приоритет за Китай, наред с други технологии – като полупроводниците, в които страната инвестира с намерение да увеличи своите възможности.

Оттогава, без много публичност и фанфари, Китай изгражда платформа, която има за цел да улесни внедряването на блокчейн технология за компаниите. Нарича се Мрежа за услуги на база блокчейн (Blockchain-based Service Network – BSN).

Поддръжниците на технологията казват, че блокчейн може да помогне за постигане на прозрачност и по-висока скорост при процеси, които обикновено са бавни и скъпи, като трансграничните парични преводи.

Друг важен аспект на блокчейн технологията са така наречените интелигентни договори. Това са договори, написани като код, които се изпълняват автоматично, ако бъдат изпълнени определени условия. Поддръжниците виждат това като ключово в областта на инвестициите и финансите.

„Смятаме, че блокчейн технологията е толкова мощна, че ще промени целия интернет и почти цялата архитектура на ИТ системите“, казва Ифан Хе, главен изпълнителен директор на Red Date Technology, пред CNBC. Тази компания е един от основателите на китайската мрежа за услуги на база блокчейн.

BSN е насочена към бизнес-организации, по-специално такива, които поддържат инфраструктура за изчисления в облака. Това може да е голям публичен облачен доставчик от ранга на Amazon или Microsoft, или може да е фирма, която управлява свой собствен частен облак или интранет.

Друго търговско приложение на мрежата е свързано с възможността ѝ да реши труден проблем в индустрията: оперативната съвместимост. BSN би трябвало да може да накара различни блокчейни да работят един с друг.

Например, ако две банки са имали приложения, които са изградени на различни блокчейн платформи, те може да не са способни да работят една с друга. Но приложенията, изградени чрез BSN инфраструктура, биха били оперативно съвместими, тъй като компанията свързва различните блокчейни.

За компании, които искат да използват няколко блокчейн приложения в своята организация, BSN ще позволи да направят това чрез облачния доставчик, който използват, вместо да инсталират куп нови сървъри за изграждане на блокчейн продукт. Идеята е, че бизнесът или правителството могат да използват платформата на BSN за лесно разгръщане на блокчейн приложения, без да правят сериозни разходи.

Търсенето в момента е слабо, но се очаква това да се промени в рамките на идните 10 години. Амбициите на Китай са нейната разработка да стане глобална. Това, разбира се, може да не се получи, като се имат предвид притесненията на бизнесите в други региони на света, че китайските технологии може да се използват от правителството за шпиониране или следене.

Създателите на BSN обаче казват, че системата ще е изцяло с отворен код и всеки ще може да провери за уязвимости и нередности.

Нещо съществено в случая е, че BSN не създава свой собствен блокчейн. Към платформата няма криптовалута. Всъщност, Китай по същество забрани дейностите, свързани с криптовалути, и ги направи незаконни. BSN се разглежда като платформа за боравене с блокчейн без криптовалути.

Коментар