Бизнесът с фотоапарати оцелява въпреки смартфоните

Смартфоните засегнаха много сериозно бизнеса на производителите на компактни фотоапарати, но въпреки спада в продажбите, този пазар оцелява. И това се дължи на фотокамерите от премиум клас, които продължават да набират популярност сред потребителите и също така способстват ръста в бизнеса със сменяеми фотообективи.

Какво сочат пазарните проучвания? Световнитe продажби на фотоапарати са намалели с 11% в стойностно изражение до 3,9 млн. евро през първата половина на 2018 г., в сравнение със същия период на миналата година, по данни на анализаторите от Gfk. Спадът в броя на продадените устройства е 15%, а по-малкото намаление на приходите се обяснява с ръста в продажбите на премиум фотокамери.

Съществено влияние върху развитието на пазара на фотокамери оказват т.нар.  сродни индустрии, в частност – телекомите. Колкото по-добри стават камерите на смартфоните, толкова по-малко потребителите се замислят за покупка на фотоапарат, като това важи особено за масовия пазар.

Компактните фотоапарати могат да бъдат заменени от смартфоните, които вече имат двойни и тройни камери с широкоъгълен фотообектив и красив боке ефект. Показателно е, че сегментът на фотоапаратите с вградени обективи намаляваше с 30% годишно в периода от 2013 до 2017 г.

Но едновременно с намаляващия интерес към компактните камери, расте търсенето на системни фотоапарати – модулни устройства със сменяеми фотообективи, като се покачват и цените им. Световните продажби на системни камери приближават 1 млрд. евро през първото полугодие.

Най-голям приход за доставчиците на камери със сменяеми обективи генерират апаратите от премиум клас, особено моделите, които поддържат снимки във формат 4К и Wi-Fi трансфер – техните продажби са нараснали с 90%. Премиум-камерите носят почти 45% от приходите при фотоапарати със сменяеми обективи.

Често потребителите купуват отделно фотоапарат и обектив към него, в зависимост от своите нужди (портретни снимки, пейзажи и т.н.). Подобни камери се продават на цени над 1500 евро без обектив, а тенденцията се наблюдава при всички типове фотоапарати със сменяеми обективи, вкл. огледални и безогледални. През първото полугодие световните продажби на фотоапарати със сменяеми обективи превишават 3 млрд. евро.

Изместването на пазара на фотокамери в посока на премиум устройствата влияе силно и на пазара за обективи. Данните за първите 6 месеца сочат, че продажбите на сменяеми фотообективи възлизат на 1 млрд. евро. Най-популярни са обективите за безогледални камери (системни фотоапарати), приходите от които – над 700 хил. продадени устройства – са се удвоили.

Ритейлърите, специализирани в продажбите на фототехника, печелят от тенденцията към покупки на апарати от премиум клас. В глобален мащаб този тип търговци вече контролират 44% от пазара, като почти 70% от техните приходи идват от продажби на камери с цена от 1000 евро и нагоре. Около 30% от бизнеса с фотокамери се извършва през интернет.

Коментари по темата: „Бизнесът с фотоапарати оцелява въпреки смартфоните”

добавете коментар...

  1. .

    Всъщност, тенденцията е повече от лесно обяснима:

    1. Вече всеки има достъп до доста добър фотоапарат (камерата на смартфона).

    Това практически изяжда пазара на сапунерките.

    2. Все повече и повече хора започват да снимат, с което не малка част придобиват желание да напреднат повече и започват да купуват професионална техника.

    Това е стандартният път на хобитата – започваш нещо, най-често с евтини/аматьорски средства, харесва ти, и преминаваш към професионалната техника.

    Сапунерките едно време бяха аматьорската техника за започване с фотография, сега телефоните ги изместват, защото са няколко функции в една; няма нужда човек да рискува и да се набутва с пари за сапунерка, която прави едно единствено нещо.

    Няма абсолютно нищо чудно в наблюдаваната тенденция.

    Иначе, на темата с прехвалването на професионалната техника, мога да кажа следното:

    Да, така е, ако знаеш какво точно правиш. Защото професионалните фотоапарати нямат един куп AI алгоритми и филтри, за да компенсират некадърността на фотографа.

    При професионалния апарат целта е електрониката да се събере максимално много, максимално реални данни от сензорите.

    Затова и ми е писнало да слушам разни псевдо-разбирачи да прехвалват професионалната техника.

    Аматьор със съвременен смартфон прави прилични снимки без грам усилие. Ако му връчите професионален апарат, с най-добрите обективи на света, ще трябва да вложи много усилия и пак 50%-70% от снимките няма да стават за абсолютно нищо, а останалите едва ли ще са нещо забележително.

    В същото време, професионални фотографи снимат с обикновени iPhone, всяка година с най-новия модел, и правят невероятни снимки, каквито аматьор с професионална техника никога няма да направи.

    Вярно е, че ползват стабилизиращи стойки + допълнителни обективи, но всичко това е достъпно на пазара и за обикновените потребители.

    Да, всичко това е платено от маркетинговия бюджет на Apple, но това не променя факта, че снимките са съвсем реални, правени със смартфона, не са измама.

    Всичко това иде да покаже, че първо и най-важно е умението на фотографа, техниката е второстепенна.

    А, при аматьорите, един съвременен смартфон дава повече, просто защото изисква далеч по-малко усилия за боравене, отколкото произволен професионален фотоапарат.

    Като намесим и темата с удобството – смартфонът винаги е в джоба, докато с професионалния апарат често пъти се стига до “ейййй, къде ми е сега фотоапаратът?!” и картинката е пълна.

  2. Хмм

    Смартфоните могат да изместят само point-and-shoot апаратите или както им викаме ‘сапунерки’. Реално тези апарати нямат какво да предложат повече спрямо телефона, освен малко зуум.
    Фотоапаратите с големи сензори и сменяеми обективи никога няма да изчезнат, камо ли да бъдат изместени от телефон.
    Точно това казва и статията – компактните вървят надолу, другите нагоре.

  3. Бр. Маринов

    Маринов

    Качеството на снимките, направени с добър, да не говорим за професионален фотоапарат, е несравнимо с качеството на снимките, направени с какъвто и да е смартфон! Защо? Защото фотоапаратът е несравним по възможности, а оттам и по качество с тези в един смартфон.
    Истинските фотографи снимат само и единствено с фотоапарати!
    Така е било, така е, и така ще бъде!!!

    На коментара на :о): Фотоапаратите никога няма да останат в миналото! А хората щракат, а не снимат със смартфоните си, само защото в смартфоните има вградена и камера и разбира се , за да бъдат много “фешън”, т.е. модерни.
    Основното предназначениое на смартфона е провеждането на телефонни разговори все пак, останалите аксесоари са само, за да бъде даден модел по – атрактивен, особено в ценово отношение!

  4. Anonymous

    Винаги ще има фотоапарати, но ще са по различни!

  5. :о)

    що не се разходите малко из туристическите дестинации
    95% от хората снимат със смартфони, ТОВА Е!
    Фотоапаратите отиват в миналото, като пишещата машина.

Коментар