Дървен лаптоп намалява електронните отпадъци

Екологична група от Дъблин създаде устойчив лаптоп, който намалява електронните отпадъци. Новият продукт е дело на същия екип, който по-рано разработи дървения компютър „iameco“ (което идва от „аз съм еко” – „I Am Eco”).

Групата разгледала компютрите, които се предлагат на пазара, и се шокирала от количеството на електронните отпадъци, от материалите, увреждащи почвата, и от токсичните химикали, използвани за направата на основната технология. Екипът решил да направи нещо по въпроса. Проектирали екологичен компютър и след това „дървен” лаптоп по същите принципи като оригиналния продукт.

Устойчивостта на продуктите на iameco започва с дизайна. Той се фокусира върху дълготрайността. Компанията твърди, че нейните компютри работят около три пъти по-дълго от другите РС-та на пазара. Системите с трайност около 10 години би трябвало да помогнат много за намаляването на потока от електронни отпадъци, пише GreenTech.bg.

Разбира се, много хора биха си казали, че светът на технологиите се развива и променя прекалено бързо, за да може всеки компютър да бъде полезен 10 години. От iameco обаче са заложили на модулен дизайн, при който отделните компоненти на лаптопите могат да бъдат подменяни. Когато остареят или се развалят, те могат да бъдат заместени от нови, по-актуални и по-мощни компоненти.

В допълнение към това, компанията е елиминирала токсичните химични вещества, използвани в общото производство – такива като олово, кадмий, живак, PVC и бромираните вещества за забавяне на горенето. Това означава по-здравословна среда за крайния потребител, както и по-здрава планета.

Наред с това лаптопите използват една трета по-малко енергия, отколкото другите налични модели. Петролните пластмаси, които се използват за направата на традиционните мобилни компютри, са премахнати – вместо тях екипът използва клен, бук или материал от пепел, всички устойчиво добити от устойчиви гори.

Намалено е и потреблението на ресурси за самото изработване на устройствата. Тяхната направа изисква 75% по-малко вода за изработване. Около 70% от всеки от компютрите на фирмата може да бъде рециклиран.

Освен това, сензорният екран, който фирмата използва в своите устройства, е първият, който някога е получил европейски еко-сертификат Eco Flower, а това гарантира спазването на най-строги екологични стандарти.

Коментари по темата: „Дървен лаптоп намалява електронните отпадъци”

добавете коментар...

  1. Аман

    ай ся да изрежеме сичкото дръво па да го напрайме на лаптопе. язе имам тривон, ако имате нешо за резане, не зимам скапо!

Коментар