Broadcom договорила покупката на Symantec

Придобиването на Symantec ще даде силен тласък на Broadcom на пазара за софтуер (снимка: Broadcom)

Технологичните компании Broadcom и Symantec са в последния етап на преговорите за сделка по поглъщане, която се очаква да бъде обявена тази седмица, според публикации на Ройтерс и Уол Стрийт Джърнъл.

Новината за сделка покачи акциите на Symantec с 14% при приключване на борсовата търговия в сряда. В същото време котировките на Broadcom паднаха с 1%. Broadcom може да придобие Symantec за 10 милиарда долара. Пазарната капитализация на доставчика на софтуер за сигурност е 12,63 милиарда долара.

В началото на юли няколко медии, вкл. Ройтерс, Блумбърг и Файненшъл Таймс, писаха за предстоящата продажба на Symantec. Според различни източници, ставаше въпрос за сделка на стойност от 15 до 22 милиарда долара.

През последните години обемът на бизнеса на Broadcom нарасна значително, благодарение на редица придобивания. Така например, през 2018 г. производителят на софтуер за мейнфрейми CA Technologies беше погълнат от Broadcom за 18 милиарда долара.

Компанията планираше и по-голяма сделка – закупуване на разработчика на мобилни процесори Qualcomm за 120 милиарда долара. Но тези планове пропаднаха, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп блокира прехвърлянето на активите на американска компания с мотива, че сделката е твърде рискована и представлява заплаха за националната сигурност на страната.

Придобиването на Symantec ще даде силен тласък на Broadcom на пазара на софтуер, което би помогнало на компанията по-лесно да оцелее в условията на търговска война между САЩ и Китай. Производителят на чипове вече намали прогнозата си за годишни продажби с 2 милиарда долара.

Symantec също направи няколко големи покупки напоследък. Общо около 7 милиарда долара бяха изразходвани за придобиване на разработчиците на софтуер за киберсигурност Coat Systems и LifeLock.

Компанията е под натиск от инвеститора Starboard Value, който наложи трима свои представители в борда на директорите. Промените в ръководството включваха смяна на оперативния и маркетинговия директор. Антивирусният доставчик също така разследва предполагаеми нередности в счетоводството.

Коментар