Airbnb напуска Китай заради локдауните

Заради локдауните в Китай AirBNB се оттегля от страната (снимка: CC0 Public Domain)

Платформата за резервации на квартири Airbnb обяви, че прекратява работа в Китай, където политиката за „нулев Covid“ означава, че локдауните продължават и няма никакви изгледи да приключат.

Всички обяви за отдаване на домове под наем и за преживявания из страната ще бъдат премахнати от уебсайта на компанията до лятото, съобщи BBC, цитирайки анонимен източник, запознат с въпроса.

Гостуването на туристи в Китай посредством платформата за онлайн-резервации съставлява само 1% от приходите на Airbnb през последните няколко години. В замяна на закривания бизнес се очаква компанията да се съсредоточи върху обслужването на китайските жители, пътуващи в чужбина до други дестинации.

Преди пандемията китайските туристи, пътуващи из чужбина, се утроиха за по-малко от десетилетие. Те навъртяха 155 милиона пътувания през 2019 г., според Световната организация на обединените нации по туризма.

Ала от 2020 г. Китай прилага едни от най-строгите ограничения за Covid в света, което прави пътуването в и около страната изключително трудно.

Airbnb създаде своя бизнес в Китай през 2016 г. Оттогава около 25 милиона гости са резервирали престой в страната чрез компанията за наемане на жилища. Въпреки това дейностите по отдаване под наем на къщи за пътуващи, които посещават Китай, винаги е била сложна и скъпа процедура дори преди пандемията, пише BBC, като се позовава на „източник, запознат с решението на компанията“.

Например, данните за гостите задължително биват изпращани до китайското правителство в съответствие с местните закони и разпоредби. Наред с това компанията бе изправена пред силна конкуренция от страна на местните китайски платформи за отдаване под наем.

Коментар