Tenda AC23 AC2100 – рутер за дузина домашни устройства

Wi-Fi рутерът Tenda AC23 има матово-черен корпус и форма, наподобяваща океанска мида
(снимки: Мария Малцева / TechNews.bg)

Във времена, когато започва да се приема за нормално да работим и учим от дома си, Tenda AC23 AC2100 изглежда като да идва точно навреме. Този рутер е способен да се справи с уеб-трафика дори в големия, гъсто населен дом, където неколцина използват едновременно интернет връзката за ресурсоемки дейности като видеоконференции, гледане на онлайн-телевизия или пък игри.

Дизайн и външност

Wi-Fi рутерът има матово-черен корпус и форма, наподобяваща океанска мида. С този външен вид изглежда доста нетипично за подобен вид устройство и човек може спокойно да го постави на видимо място в дома, без традиционната досада от „служебния” вид на повечето рутери.

Веднага бие на очи, че е много „рогат”: Tenda AC23 AC2100 има 7х6 dBi външни антени, което дори само на пръв поглед създава впечатлението, че може да постигне бързи скорости.

На дъното се откриват традиционните за този вид техника отвори за стенен монтаж – удобство, което ни освобождава пространство и ни отървава от плетеницата от кабели, но без съмнение и на стената този матово-черен корпус с форма на мида и седем „рога” ще изглежда впечатляващо.

Интерфейси

На гърба на Tenda AC23 AC2100 могат да се открият традиционните комуникационни интерфейси за домашен рутер. В дясната половина WAN портът за „входящия трафик” (10/100/1000Mbps) е разположен някак логично до „входа” за тока – т.е. до конектора за адаптера.

В лявата половина откриваме три LAN порта (x10/100/1000Mbps) за свързване на устройства в мрежата. От тях единият е заделен за IP телевизия.

Характеристики

Tenda AC23 е мощен рутер, оборудван с набор от най-търсените и желани функции. По същество моделът е двулентов гигабитов безжичен рутер, поради което работи на две „нива” – както на 2,4 GHz, така и на 5 GHz, тоест създава две подмрежи. Има функции 802.11 ac wave2 и може да осигури скорост до 2033 Mbps (300 Mbps на 2.4GHz и още 1733 Mbps в 5-гигахерцовия диапазон).

Гигабитовите му портове подсигуряват достъпа до 1000 Mbps преносен капацитет.

Рутерът има една страхотна функция, която е много необходима в днешно време: 4×4 MU-MIMO за 5 GHz обхват. Това MU-MIMO всъщност означава „множество потребители – множество входящи сигнали и множество изходящи сигнали”. С други думи, с помощта на тази функция можете да свържете няколко устройства едновременно с този рутер без да усетите проблем – няма да се почувства изоставане на сигнала, накъсване, забавяне. Възможно е в едната стая един човек да играе игри, а в другата – някой да гледа филми без прекъсване.

Очевидно подобна функция е проектирана в услуга на съвременния силно дигитализиран семеен живот, където работещите все по-често остават да изпълняват служебните си задължения у дома, на децата може да се наложи да учат онлайн, а по някое време всички имат нужда от забавление – цъкане на игра или просто гледане на приятен филм.

Оказва се, че с Tenda AC23 AC2100 реално могат да се свържат голям брой устройства едновременно и дигиталният семеен живот се случва безпроблемно. Никоя от джаджите не показва забавяния или „накъсване” на сигнала.

Наличност и цена

Двубандовият Wi-Fi рутер Tenda AC23 AC2100 се предлага на пазара у нас в търговската мрежа на дистрибутора Most Computers. Устройството струва около 120-130 лв. с включен ДДС и гаранция 36 месеца.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар