iPhone с най-лошо тримесечие в Европа от пет години насам

Apple е доставила 7,8 млн. смартфона на пазара в Европа през първото тримесечие (снимка: CCO Public Domain)

Продажбите на iPhone в Западна, Централна и Източна Европа са намалели с 22,73% през първото тримесечие на годината, сочи регулярният доклад на IDC. В същото време китайските производители засилват присъствието си.

В периода януари-март Apple е доставила в региона 7,8 млн. смартфона, което й отрежда пазарен дял от 14,74%, спрямо 18,55% година по-рано. Компанията заема трето място на пазара за смартфони в Европа.

IDC отбелязва, че това е най-лошият резултат на Apple за 1-во тримесечие в Европа от пет години насам. Спадът в продажбите на iPhone се обяснява с факта, че потребителите все по-рядко заменят устройствата си и Apple изпитва проблеми с реализацията на последните модели.

В същото време китайските производители на смартфони бележат все по-големи успехи на пазара в Европа с всяко изминало тримесечие.

Лидер на европейския пазар за смартфони е Samsung, която е доставила през тримесечието 15,7 млн. устройства. Това е с 6,82% по-малко спрямо същия период на предходната година, а делът на корейската компания намалява от 30,76% на 29,47%.

На второ място в Западна, Централна и Източна Европа е Huawei – за една година китайската компания е увеличила доставките си в региона с 66,13% до 13,5 млн. смартфона, благодарение на което пазарният й дял нараства от 14,86% на 25,39%.

Следва друг китайски производител, Xiaomi, с продажби в размер на 2,9 млн. през първото тримесечие, бележейки ръст от 33,26% на годишна база и увеличение на пазарния дял от 4,05% до 5,55%.

Петото място е за HMD – компанията, която продава смартфони с бранда Nokia. В периода януари-март тя е доставила в Европа 2,2 млн. устройства, което е спад от 32,64% на годишна база и свиване на пазарния дял от 6,08% на 4,21%.

Общо, през първото тримесечие в Европа са доставени 53,5 млн. смартфона, което е с 2,74% по-малко спрямо същия период на предходната година, сочат данните на IDC.

Коментари по темата: „iPhone с най-лошо тримесечие в Европа от пет години насам”

добавете коментар...

  1. ха

    Към Az: Ти с бот ли опитваш да разговаряш? “Йордан” не е толкова съвършен бот, че да го може. За момента той е създаден само за да синтезира мъдри мисли.

  2. Az

    А ако Хуауей не фалират, а станат още по-силни?

  3. Йордан

    Лоша новина, но това се очакваше, имайки предвид че iPhone-ите са едни от най-здравите телефони. Другият фактор е, че iPhone се цели в бизнесмените и интелигентните хора, а със всеки изминал месец тези хора стават все по-малко и по-малко.

    Хубавото е, че Хуауей скоро ще фалират, така че Apple скоро ще си върне второто място.

Коментар