Gartner очаква рекорден спад на РС пазара

Анализаторите от Gartner се опасяват от небивал спад в продажбите на персонални компютри. Пазарът може да намалее с около 11,9% през настоящата година, твърди нов анализ, за който съобщава Ройтерс.

Това би било най-големият спад в историята на компютърната индустрия. Досега негативният рекорд държеше 2001 година, когато РС пазарът се срина с 3,2%.

За първи път ще намалеят продажбите в развиващите се страни, което е показателно за обхвата на кризата.

Анализаторите припомнят, че през по-голяма част от миналата година РС пазарът е бил стабилен, дори когато други високотехнологични сектори са изпитали ударите на кризата. Едва през четвъртото тримесечие, бизнесът с РС беше въвлечен в низходяща спирала, в резултат на затрудненията на корпоративните и крайните клиенти.

Gartner очаква през 2009 година да бъдат продадени 257 милиона РС. Най-голям ще бъде спадът в сектора на настолните компютри, където прогнозата е за срив от 32%. Като известна компенсация може да се разглежда очакваният ръст от 9% при лаптопите.

По-рано тази година Gartner изнесе данни за четвъртото тримесечие на 2008-а, според които нетбуците поддържат ръста на РС пазара, докато корпоративните продажби намаляват.

Коментари по темата: „Gartner очаква рекорден спад на РС пазара”

добавете коментар...

  1. Георги

    Ми хайде да поевтиняват, че да си купим и ние нещо ново. А ако нашите глупаци си намалят надценката която стига на моменти до 50% ще стане направо перфектно. А ако не …. така ще продължат да си отчитат загуби.

Коментар