Intel: Инвестирайте, вместо да пестите

Има три мерки, които държавите могат да предприемат, за да са конкурентноспособни, заяви Крейг Барет, председател на Intel, при днешното откриване на най-голямото технологично търговско изложение в света CeBIT в Хановер, Германия.
„Да инвестират в добро образование, за да създават умни хора. Да инвестират в развойна дейност, за да създават умни идеи. И да създадат подходящата среда, в която умните хора могат да разработват умни идеи”, каза Барет.
Тези стъпки биха стимулирали икономически растеж, работни места и нови възможности, включително бъдещо сътрудничество между частния сектор, държавата и академичната общност.
Изводите на Крейг Барет са на базата на наблюденията му от посещения в над 30 държави годишно, като „технологичен посланик” и председател на Глобалния алианс на ООН за ИКТ и развитие. Държавите, които инвестират мъдро в технологии, са по-добре подготвени да се справят с предизвикателствата, заяви той, докато страните, които пренебрегват, или забавят такива инвестиции, е все по-вероятно да се окажат в неизгодна позиция.
„В настоящия глобален икономически климат, да се мисли в дългосрочен план е по-важно от всякога”, заяви Крейг Барет. „Много нации и бизнеси опитват да преминат през рецесията като спестяват. Много по-добре е да инвестираме, за да излезем от нея”, допълни председателят на Intel.
Барет подчерта нуждата да се инвестира в образованието, като основа на силната икономика, особено при прехода на развитите държави от общество, базирано на производство, към общество на знанието. Той каза също, че развиващите се страни могат да градят върху тази основа чрез ускоряване на употребата на компютри, интернет и други технологии в класните стаи, така че младите хора да са подготвени и конкурентноспособни за своята кариера през 21 век.
Според Крейг Барет, инвестициите в образование са особено препоръчителни, предвид, че над 75 милиона деца в начална училищна възраст в развиващия се свят не посещават училище и се нуждаят от помощ, за да получат образование.
Един от най-успешните начини, по които Intel инвестира в образование, е чрез програмата Teach, която обучава учителите да интегрират технологии в учебния план. В Европа, близо 1 милион учители до момента са обучени по програмата Intel Teach. Само в Германия, половината от всички учители са обучени по тази програма, която се предлага във всеки регион на страната, а 89% от учителите заявяват, че въвеждат технологии в класната стая в резултат на обучението.

Коментар