Apple подготвя изнасяне на производство от Китай

Apple оценява силната зависимост от производството си в Китай като голям риск (снимка: Apple)

Аpple разглежда възможността за преместване на 15 до 30% от производствения си капацитет от Китай в Югоизточна Азия. За целта американската компания подготвя преструктуриране на веригите си за доставки на компоненти, съобщи Nikkei Asian Review.

Производителят на iPhone вече е поискал от доставчиците си да оценят влиянието на преместването върху разходите. Решението е взето, независимо как ще приключи търговският спор между Китай и САЩ.

Шефовете на Apple са преценили, че рисковете от това компанията да зависи силно от производството в Китай са твърде големи и дори нарастват. Ключови асемблатори на iPhone – компаниите Foxconn, Pegatron, Wistron, на MacBook – Quanta Computer, на iPad – Compal Electronics и на AirPod – Inventec, Luxshare-ICT и Goertek вече проучват възможности за производство извън Китай.

Разглежданите страни са Мексико, Индия, Виетнам, Индонезия и Малайзия. Сред фаворитите за производство на смартфони са Индия и Виетнам, твърди Nikkei, позовавайки се на източници, пожелали анонимност.

Миналата седмица Foxconn заяви, че разполага с достатъчно капацитет извън Китай, за да отговори на търсенето на Apple на американския пазар, ако компанията трябва да коригира производствените си линии.

В същото време американският президент Доналд Тръмп заплашва да наложи мита за още 300 млрд. долара върху вноса на китайски стои. Китай е ключов пазар за Apple, както и основен производствен център на нейните устройства.

Над 30 души от екипа на Apple за проучване на капиталовите разходи преговарят с доставчици и правителства за производствените планове на компанията. Предмет на разговорите са паричните стимули, с които те биха привлекли производството на Apple.

Не е определен краен срок за доставчиците да финализират своите бизнес предложения. Ще са необходими поне 18 месеца след избора на място, за да започне новото производство.

Коментар