Зукърбърг изпадна от Топ 20 на най-харесваните CEO-та

Одобрението към Марк Зукърбърг сред служителите намаля през последната година (снимка: Mark Zuckerberg / Facebook)

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг вече не е толкова популярен сред служителите си, колкото беше по-рано, според актуално проучване на Glassdoor.

Зукърбърг падна с 39 места в годишната класация на Glassdoor за топ CEO-тата – от 16-та на 55-та позиция. За първи път, откакто Glassdoor изследва мнението на служителите, шефът на Facebook изпада от топ 20 на рейтинга.

Въпреки това одобрението на Зукърбърг остава високо – 94%, докато през миналата година той имаше рейтинг на одобрение 96%. CEO-то на Facebook оглавяваше първата класация на Glassdoor през 2013 година.

Спадът в одобрението може да е резултат от вътрешно безпокойство в компанията, която през последната година трябваше да се справя с различни кризи на публичния си образ. Няколко бивши „рекрутъри” на Facebook съобщават пред CNBC, че след скандала с Кеймбридж Аналитика през март 2018 г. за компанията е станало по-трудно да привлича таланти.

Цените на акциите на Facebook са на нивото от януари 2018 г., което също може да се отразява на рейтинга, тъй като много служители получават акции като част от техните възнаграждения.

Марк Зукърбърг изостава в класацията от CEO-то на конкурента Google – Съндар Пичай, който също има рейтинг 94%, но заема 46-то място като цяло. От друга страна, шефът на Facebook е пред главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук с рейтинг на одобрение 92% и 69-то място в списъка.

Коментар