Франция създава спецгрупа по криптовалутите в Г7

Иновациите трябва да бъдат съчетани с твърдостта на регулациите, настоява Франция (илюстрация: CCO Public Domain)

Франция ще създаде специализирана работна група в рамките на Г7 със задача да проучи как централните банки ще гарантират, че криптовалути като Facebook Libra ще спазват всички важни регламенти – вариращи от законите за изпиране на пари до правилата за защита на потребителите.

Губернаторът Франсоа Вилрой дьо Галхау съобщи, цитиран от Ройтерс, че работната група ще бъде ръководена от Беноа Койр, член на борда на Европейската централна банка.

Facebook обяви тази седмица плановете си за пускане на нова, собствена криптовалута с глобално покритие. Тя ще се казва Libra и е част от усилията по улесняване на цифровите плащания.

С това решение социалната мрежа се присъедини към 28 партньори, включително Mastercard, PayPal и Uber, в създаването на Асоциация Libra – дружество с централа в Женева, което ще управлява новата цифрова валута. В групата все още не участват банки.

Съобщението на Facebook предизвика бърза реакция на притеснение. В САЩ Банковият комитет на Сената заяви, че ще проведе изслушване относно плановете на Facebook през следващия месец. Очаква се Давид Маркъс, наблюдаващ блокчейн дейностите на Facebook, да даде разяснения.

Губернаторът на „Банката на Англия” Марк Карни пък каза, че Libra трябва да е безопасна и че големите световни централни банки следва да упражняват надзор над системата.

Франция, която е ротационен председател на Г7, заяви, че не е против създаването на този инструмент за финансови транзакции, но категорично се противопоставя на превръщането му в суверенна валута.

„Искаме да съчетаем откритостта към иновациите с твърдостта на регулациите. Това е в интерес на всички”, коментира Франсоа Вилерой пред служители от финансовата индустрия.

Коментари по темата: „Франция създава спецгрупа по криптовалутите в Г7”

добавете коментар...

  1. Изидорус Б.

    Новата криптовалута на Фейсбук е една много голяма стъпка към разрушаване на основите на стария свят и влизане в Новия свят.
    Тази валута ще разбие почти изцяло централните банки на държавите и ще намали драстично печалбите на търговските банки, които търговски банки основно се издържат от такси и парични преводи.
    Либра ще обезсмисли всичко това и ще предизвика разпад на традиционната банкова система. Алчните банкери треперят от последствията.

    Разбира се и Зукърбърг не е никакъв филантроп и е безумно свиреп и алчен.
    В случая безумната алчност на Зукърбърг и акционерите на Фейсбук ще смаже традиционната алчност на банкерите. Така, както Юбер смаза таксиметровите услуги, а Илон Мъск размаза конкуренцията в космическите полети. Така и Амазон размаза традиционните вериги супермаркети.

    Навлизаме във времето на Новия ред, а традиционните играчи са подложени на жестоко унищожение.
    Какви ще бъдат последствията за обикновения човек като мен – ще видим тепърва. Но предстои огромно разместване на пластовете, което ще доведе до огромен хаос.

Коментар