Linux светът става по-защитен от патентни претенции

Хиляди компании, общности и организации се споразумяха за съвместно, безвъзмездно използване на патенти (илюстрация: CCO Public Domain)

Над 3000 са вече участниците в инициативата Open Invention Network (OIN), насочена към защита на Linux екосистемата от патентни претенции, съобщиха от организацията.

В последните две години броят на членовете на OIN се е увеличил с 50%. Така например, от началото на годината към инициативата са се присъединили 350 нови компании, общности и организации, които са подписали споразумение за съвместно използване на патенти.

Участниците в OIN се задължават да не предявяват патентни претенции и да разрешават безвъзмездно използване на патентовани технологии в проекти, свързани с екосистемата на Linux.

Сред основните участници в OIN са компании като Google, IBM, Toyota, SUSE, Red Hat, Alibaba, HP, AT&T, Facebook, Cisco, Sony, Microsoft и др. Подписалите споразумението компании получават достъп до патентите на разположение на OIN в замяна на това да не предявяват съдебни претенции за използване на технологии, приложими в екосистемата на Linux.

Така например, Miсrosoft е предоставила на членовете на OIN правото върху 60 хиляди свои патента, като се задължава да не ги използва срещу Linux и софтуера с отворен код.

Всички участници в инициативата OIN могат да използват патентите безвъзмездно. Валидността на споразумението в рамките на OIN бе потвърдено от решение на Министерство на правосъдието на САЩ, което изиска отчитане на интересите на OIN в сделка за продажба на патенти на Novell.

Коментар