САЩ ще възпират Китай и в суперкомпютрите

Суперкомпютърната индустрия на Китай е изправена пред сериозна пречка (източник: www.gov.cn )

Американското министерство на търговията добави в прословутия си „черeн списък” още няколко китайски компании и държавна институция, ангажирани с използването на суперкомпютри за военни цели, стана ясно от официално съобщение в петък.

В т.нар. черен списък (Entity List) попадат организации, които представляват заплаха за националната сигурност на страната. По този начин им се забранява да купуват части и компоненти от американски фирми без одобрение от правителството.

Санкцията се отнася до компанията Sugon от Пекин, която е специализирана в научни изследвания, разработване и производство на високопроизводителни компютри, нейните три клона – Higon, Chengdu Haiguang Integrated Circuit и Chengdu Haiguang Microelectronics Technology – и института по компютърни технологии Wuxi Jiangnan Institute.

Няма съмнение, че въвеждането на забрана за износ за пет големи китайски суперкомпютърни разработчици е опит на администрацията на Доналд Тръмп да ограничи способността на китайските фирми да получат достъп до американски технологии в условията на продължаващата търговска война, коментират медиите отвъд океана.

Според „Ню Йорк Таймс”, тази стъпка може да причини сериозни щети на засегнатите компании и институции. Според търговското министерство на САЩ,  Wuxi Jiangnan Institute of Computing Technology принадлежи към 56-ия изследователски институт на Генералния щаб на Китайската народно-освободителна армия и „неговата мисия е да осигури военната модернизация на Китай”.

Още през 2015 г. Министерството на търговията на САЩ добави в черния списък Научно-техническия университет за отбраната към Китайската народно-освободителна армия (NUDT) към „черния” списък, поради използване на многоядрени процесори, дънни платки и ко-процесори американско производство за създаване на мощни суперкомпютри, използвани за симулация на ядрени експлозии и военни операции.

Въпреки това NUDT продължава да закупува компоненти от американски фирми от името на Hunan Guofang Kei University и използва четири допълнителни адресни реквизита, които все още не са включени в Entity List. Ето защо и този университет е добавен към „черния” списък.

Коментар