Глоба грози Apple заради слаби продажби на iPhone

Apple не е спазила ангажимент към Samsung за поръчка на OLED дисплеи за iPhone (снимка: CCO Public Domain)

Apple е застрашена от глоба в размер на стотици милиони долари, заради недостатъчно високи продажби на флагманския продукт iPhone. Компанията е обещала на Samsung да купи голям брой дисплеи, но слабото търсене на смартфона не може да възвърне инвестициите на корейския производител, съобщи ETNews.

Твърди се, че Apple е поискала от Samsung да построи отделен завод за производство на OLED екрани специално за iPhone. Калифорнийската компания била убедена, че ще се нуждае от 100 млн. дисплеи годишно, но прогнозата не се сбъднала.

В момента заводът на Samsung е натоварен само на 50% с поръчки от Купертино. Това е една от причините оперативната печалба на дисплейното подразделение на компанията да падне от 5,7 трлн. вона през 2017 г. до 2,62 трлн. вона (около 2,26 млрд. долара) през миналата година.

Samsung възнамерява да поиска неустойка от Apple. Към момента двете компании н са коментирали официално появилите се в медиите информации.

Миналата година Samsung се отказа от план да инвестира 1 млрд. долара в изграждане на нов завод за производство на OLED екрани, поради неблагоприятната ситуация на пазара за смартфони. Решението на компанията бе повлияно и от Apple, заради слабото търсене на iPhone.

Коментар