Стартира онлайн библиотека за академична литература

Търсенето на академични материали трябва да бъде лесно, в централизирана платформа с модерен дизайн (илюстрация: CCO Public Domain)

Български уебсайт за дигитални учебници, книги и академични статии дава неограничен достъп до избрано съдържание срещу месечен абонамент. Проектът следва бизнес модела на Netflix и Spotify, с тази разлика, че е специално фокусиран върху висшето образование.

Създателите на Athenauni.com представят сайта като стрийминг платформа за академична литература, която цели да улесни студентите в търсенето на необходимите материали, разказа основателят на сайта Лъчезар Динчев.

Проектът се развива от студенти за студенти. „Като студенти разбираме, че търсенето на академични материали трябва да бъде лесно, в централизирана платформа с модерен дизайн”, казват от Athenauni.

„Всичко идва от убеждението ни, че учебниците в университета трябва да бъдат достъпни на по-демократизирана цена и че не трябва да се преминава през излишни стъпки в процеса на проучване. Тоест, един от големите залози, които правим чрез създаването на това предприятие, е, че е по-важно да даваме достъп, отколкото да продаваме самия учебник за лично притежание”, поясни Динчев.

За момента сайтът си партнира с Университетското издателство на СУ. Услугата е достъпна в университета, а разработчиците изследват как решават проблемите на студентите и събират препоръки за това какви нови възможности да предложат, така че да улеснят процеса на проучване и работа с учебни материали.

Развивайки се, платформата ще си партнира и с други издателства, които биха обогатили селекцията от качествени учебни материали, достъпни за студентите при подготовката, например, на курсова работа.

Коментар