5G няма да повлияе на прогнозите за времето, успокои GSMA

Метеоролози се опасяват, че 5G мрежите ще доведат до значително намаляване на точността на прогнозите за времето, тъй като оперират на честотите на спътниците (снимка: CCO Public Domain)

Развитието на комуникационните мрежи на петото поколение (5G) отдавна е предмет на разгорещен дебат. Още преди комерсиалното използване на 5G активно се обсъждаха потенциални проблеми, които новата технология може да предизвика.

Някои изследователи смятат, че 5G мрежите са опасни за човешкото здраве, докато други са убедени, че мрежите от пето поколение значително ще усложнят и намалят точността на прогнозите за времето.

Според последните доклади, 5G радиочестотният диапазон, продаван на търг в САЩ, включва редица честоти, които се използват от някои метеорологични спътници. Въз основа на това метеоролозите се опасяват, че 5G мрежите ще доведат до значително намаляване на точността на прогнозите за времето.

GSMA – търговска организация, която представлява интересите на телекомуникационните оператори по света – отрече твърдението, че 5G мрежите ще повлияят на прогнозата за времето.

Представителите на GSMA вярват, че комуникационните мрежи от пето поколение и услугите за прогнозиране могат да съществуват едновременно, без да си вредят едни на други.

GSMA смята, че зад слуховете за опасностите от 5G мрежите може да стои  всяка организация, която се противопоставя на внедряването им.

Според експертите, 5G е революционна мрежова технология, която може да бъде от полза за цялото човечество, така че трябва активно да се разработват и внедряват мрежи от пето поколение по целия свят.

Коментар