Главният дизайнер на Apple прави собствена компания

Джони Айв (вляво) създаде облика на повечето от настоящите продукти на Apple (снимка: Apple)

Джони Айв, главният дизайнер на Apple, обяви, че се оттегля от компанията, след като работи в Купертино повече от 20 години. Въпреки това неговият ангажимент към Apple ще продължи, според информациите към момента.

Напускането на Джони Айв от Apple ще стане факт до края на 2019 година, но точният момент все още не е обявен. Световно признатият специалист планира да създаде собствена дизайнерска компания под името LoveFrom с офис в Калифорния.

Дизайнерът Марк Нюсън, който се присъедини към Apple през 2014 г., също ще отиде в LoveFrom. Очаква се новата компания да започне работа през 2020 г., а първият и вероятно единствен неин клиент за неопределен срок от време ще бъде… Apple.

На практика, Джони Айв ще продължи да направлява продуктовия дизайн на компанията от Купертино, което бе потвърдено от самия него в интервю за Файненшъл Таймс.  „Въпреки факта, че няма да бъда сред служителите на Apple, аз ще продължа да участвам в процеса на разработване на нови продукти – надявам се още много години”, казва той.

Джони Айв създаде облика на повечето от настоящите продукти на Apple – както софтуерни, така и хардуерни, вкл. лаптопи, смартфони, таблети, компютри и интерфейса на мобилната платформа iOS. Apple го нае през 1992 г., когато бе само на 25 години, а кандидатурата му одобри лично Стив Джобс.

Три години по-късно Айв оглави дизайнерския отдел на Apple и посвети на компанията общо 27 години от професионалния си живот. След смъртта на Стив Джобс през 2011 г. имаше предположения, че Джони Айв може да стане новият изпълнителен директор. Това обаче не се случи – Тим Кук наследи Джобс на поста CEO.

След напускането на Айв дизайнерският отдел на Apple ще има двама мениджъри – Еванс Ханки, вицепрезидент за индустриалния дизайн, и Алън Дай, вицепрезидент за дизайна на потребителския интерфейс. През годините двамата бяха пряко свързани с дизайна на продуктите на Apple и в новата си роля ще докладват пряко на главния оперативен директор Джеф Уилямс.

Коментар