Обещават мобилни разговори без оператор

Технология на Oppo ще позволи на мобилните потребители да разговарят, без да използват клетъчни мрежи (снимка: Oppo)

Производителят на смартфони Oppo лансира иновативна технология за гласови разговори и SMS-и без използване на клетъчни и Wi-Fi мрежи. Решението стъпва на принципа на P2P мрежите – смартфонът се превръща в своеобразен уоки-токи с обхват до три километра.

Oppo – китайска компания, един от най-големите производители на смартфони в света – е разработила технология MeshTalk, която позволява на мобилните потребители да разговарят, без да използвате клетъчни мрежи. Идеята предполага децентрализиран обмен на данни между собствениците на Oppo смартфони и почти пълна независимост от мобилните оператори и техните условия на обслужване, вкл. от международния роуминг.

P2P мрежа от смартфони

MeshTalk е децентрализирана система за пренос на данни. Ключова характеристика на технологията, в допълнение към работата извън клетъчните мрежи, е обхватът на предаване на сигнала – потребителите могат да бъдат разположени до три километра един от друг, пише The Verge.

Не са необходими нито Bluetooth, нито Wi-Fi връзки, за да работи MeshTalk. Към момента Oppo не разкрива информация за честотата на сигнала и обектите, които могат да възпрепятстват неговото разпространение, но – според компанията – MeshTalk работи на по-голямо разстояние, в сравнение с други подобни технологии.

Всъщност MeshTalk е мрежа за обмен на данни от типа P2P (peer-to-peer), без базови станции, сървъри и други междинни устройства. Превръщайки смартфоните в модерен аналог на радиостанциите, технологията осигурява максимална конфиденциалност на разговорите.

Реализация

Хардуерно, MeshTalk се реализира като отделен чип, разположен на дънната платка на смартфона. Модулът консумира минимум енергия при предаване на сигнал, а когато чипът е активиран, смартфонът може да остане до три дни в режим на готовност (72 часа). Устройството не хаби енергия за търсене на базови станции, какъвто е случаят при клетъчните мрежи.

MeshTalk технологията е проектирана не само за гласови повиквания, но и за изпращане на кратки текстови съобщения – SMS. На сегашния етап от разработката могат да се комбинират няколко устройства в P2P мрежа в един вид локални мрежи и да се организират групови разговори.

В допълнение, MeshTalk позволява увеличаване на обхвата на създадената мрежа. Това се постига от реализираната в чипа функция за ретранслация на сигнали.

Свързаност навсякъде

Разработката на Oppo ще позволи на хората да останат свързани навсякъде по света, ако на разстояние от три километра има поне още едно устройство с чип MeshTalk. Технологията може да се използва в отдалечени места, където няма покритие на клетъчни мрежи, дори 2G (GSM), и други средства за комуникация с външния свят.

Също така MeshTalk може да бъде полезна в екстремни ситуации или когато традиционните клетъчни мрежи имат чести сривове. Друго очевидно предимство е възможността за значително намаляване на разходите за клетъчна комуникация – потребителите ще пестят от такси към операторите.

Oppo не е обявила кога ще пусне на пазара първите си устройства с MeshTalk, нито пък цените им. Възможно е в бъдеще китайската компания да лицензира технологията на други производители на смартфони.

Коментари по темата: „Обещават мобилни разговори без оператор”

добавете коментар...

  1. Въх

    Е, такава машинка веднага си вземам! От кога чакам да прекъсна връзката си НАШИТЕ ЛЮБИМИ ОПЕРАТОРИ!
    Дали ще им позволят да ги пуснат на пазара въпроса?

  2. Anonymous

    Радиовълните се разпространяват като директни (преки), повърхностни и пространствени (йоносферни).

    При разпространението си пространствените радиовълни достигат до йоносферата – най-горният слой на атмосферата на височина от 60 km до около 1000 km от земната повърхност.

    Йоносферата отразява радиовълните обратно към Земята, което позволява те да бъдат приемани на големи разстояния.

    Дългите пространствени вълни се отразяват в най-ниската част на йоносферата (слой D) и заглъхват бързо – не могат да се приемат на големи разстояния по земната повърхност.

    Средните и късите пространствени вълни се отразяват съответно от средните и високите слоеве на йоносферата и затова достигат до по-далечни разстояния.

    Средните вълни се отразяват от слоя Е, а късите – от слоя F.

Коментар