Huawei подготвя анонс на HongMeng OS през август

Huawei може да задоволи любопитството около HongMeng OS още следващия месец (снимка: CCO Public Domain)

Не е тайна, че Huawei работи усилено по собствена мобилна платформа, която ще направи китайската компания много по-независима от американските технологии на пазара за смартфони. Индустрията, а също и потребителите очакват с интерес деня X, когато новата ОС ще стане официално факт.

Според публикация на Gizmochina, първата публична демонстрация на платформата, известна към момента под името HongMeng OS, е много близо. Предполага се, че Huawei ще представи системата на 9 август, когато започва конференцията за разработчици „Huawei Developer Conference 2019”.

Вторият по големина производител на смартфони в света форсира разработката на собствена платформа, след като САЩ му наложиха санкции като част от по-мащабна търговска война, обявена на Китай от администрацията на Доналд Тръмп. Впрочем, от изявления на ръководни фактори в Huawei стана ясно, че компанията е очаквала подобни действия и се е подготвяла за новата ситуация по-отрано.

HongMeng OS очевидно ще бъде алтернатива на Android или най-малкото план Б на китайския производител, ако отношенията със САЩ не се нормализират. Засега не са известни подробности за платформата, но се очаква след около месец Huawei да покаже как работи HongMeng OS на някой от смартфоните си.

В официалния сайт на конференцията акцентът е върху мрежите от пето поколение (5G) и технологиите за интернет на нещата (IoT). В програмата на Huawei влизат също темите за умния дом и умното пътуване, технологиите за виртуална и допълнена реалност и др.

Коментари по темата: „Huawei подготвя анонс на HongMeng OS през август”

добавете коментар...

  1. 123

    Освен навигация читава, какво приложение му трябва на човек?!

  2. Djony

    То пък сега един магазин, страшна работа:-)) Спомням си панаира в Хановер 2001-2002 г. и как достолепни германци компании слугуваха на Китайски такива. Китай няма как да бъде поставен на колене, от когото и да е. Тогава не ми се вярваше видяното, но сега съм убеден.

  3. ха

    Huawei нямат опция. Ще ръсят за дълго голямо количество пари, които 100% в началото “ще потъват”. В един конкурентен пазар е 100% обречена кауза, но при създалите се условия е ясно, че който разработчик подкрепи начинанието на Huawei, то той ще лапа и дълго време в бъдеще едни пари…
    Определено ще сме свидетели на “ново явление”.

  4. Az

    Така ли? Който подцени китайците, ще съжалява жестоко!

  5. xyz

    Обречена кауза.

  6. Бил

    Тръмп ще загуби търговската война с Китай.

    Какво ще представлява Hong Meng OS не е ясно – засега няма дори изтекли снимки на интерфейса. Не е известно дали тя ще наподобява Android, или ще се търси нещо драстично ново. Според слухове, ще има опит приложенията от каталога на Android да работят под новата операционна система, но подобна задача е много трудна от програмистка гледна точка.

    Обратното обаче би означавало беден магазин за софтуер, който тепърва да се пълни от разработчици. Подобна тежка задача преди време уби Windows Phone на Microsoft.

    Е , ще видим какво ще се случи.

Коментар