Huawei планира големи инвестиции в Полша

Huawei може да инвестира близо 800 млн. долара в Полша за пет години (снимка: Huawei)

Huawei разкри инвестиционните си планове за Полша. Размерът на вложенията ще зависи от ролята на китайския производител във внедряването на мрежи от пето поколение (5G) в страната, става ясно от репортаж на Ройтерс.

В следващите пет години Huawei възнамерява да похарчи 3 милиарда злоти (793 милиона долара) в Полша. По-рано компанията заяви, че планира да инвестира 2 милиарда злоти в следващите три години.

Мащабът на инвестициите ще зависи от това каква роля ще изиграе китайската фирма в разгръщането на мрежите от пето поколение, уточнява официален представител на полското звено на Huawei.

САЩ демонстрират загриженост относно сигурността на китайската технология и насърчават съюзниците да не я използват. Huawei, от своя страна, твърди, че нейната технология не представлява риск за сигурността на потребителите.

Полските власти заявиха през януари, че правителството е готово да изключи Huawei от проектите за 5G мрежи. Повод за това бе арестът на китайски служител на Huawei и бивш полски служител по сигурността, заради подозрения за шпионаж.

„През следващите пет години планираме да заделим близо 3 милиарда злоти в Полша чрез покупки”, заяви Ришард Хордински пред Ройтерс, добавяйки, че фирмата очаква да види каква ще бъде ролята й в плановете на Полша за 5G.

„Huawei иска да се развива и инвестира в Полша, но тези инвестиции трябва да имат смисъл от бизнес гледна точка”, допълва Хордински.

Коментар