Интернет в селата е приоритет за ЕК

Европейската комисия обяви, че за постигане на целта „широколентов достъп за всички“ до 2010 г. приоритет трябва да бъде свързването на тези 30% от селското население, които не разполагат с високоскоростен достъп до интернет.
Качественият достъп до интернет може да намали изолацията на земеделските стопанства и предприятията в селските райони и особено на малките и средни предприятия (МСП), посочиха от ЕК.
Междувременно, Комисията предложи да бъдат предоставени още 1 милиард евро за по-широко разпространение на високоскоростния достъп до интернет във всички региони на Европа.
Докато средно 93% от европейците могат да ползват високоскоростен достъп до интернет, този показател е само 70% за селските райони, а в някои държави като Гърция, Полша, Словакия, България и Румъния високоскоростни широколентови интернет мрежи обхващат едва 50% или по-малко от селското население.
80% от шведските земеделски стопанства вече разполагат с достъп до интернет, а една трета от тях използват интернет ежедневно. Но в други райони като Тоскана (Италия) и в Унгария само една четвърт от земеделските стопани използват интернет, което затруднява планирането на производството, продажбата на продукцията, следенето на цените на международните пазари, ползването на прогнози за времето или сключването на споразумения за сътрудничество с други участници в пазара.
Земеделските стопани не са единствените, които пропускат възможности. В Европа само 22,5% от населението в селските райони използва услуги на електронното правителство, като например подаване онлайн на данъчни декларации, в сравнение с 32,9% от градското население.

Коментар