Huawei се заинтересува от руски процесори и Linux система

Руските процесори Елбрус привлякоха интереса на Huawei (снимка: МЦТС)

Huawei води преговори за сътрудничество и използване на технологии с редица руски ИТ компании, съобщи РБК, цитирайки информирани източници. Твърди се, че китайската компания засилва активността си в Русия, след като се сблъска със санкции от страна на САЩ.

По-специално, Huawei е предложила създаване на съвместно предприятие с компанията МЦСТ, разработчик на процесорите Елбрус. Преговорите продължават от няколко месеца. Според източниците, Huawei възнамерява да използва руски процесори в свои продукти, вкл. сървъри.

МЦСТ обаче не е единственият собственик на правата за Елбрус, тъй като разработката на процесорите е финансирана от Министерството на промишлеността и търговията. Така например, създаването на модерен сървърен процесор Елбрус-8C струва на министерството 836 милиона рубли.

Руската компания произвежда два вида процесори – за сървъри и вградени устройства. Сървърният Елбрус може да се използва и в суперкомпютри. Експерти, интервюирани от РБК, посочват, че Елбрус трудно ще конкурира чиповете на Intel, поради липса на ефективност при стандартните операции, но руският процесор е на ниво при високопроизводителните паралелни изчисления.

Елбрус за вградени устройства може да се използва за производство на промишлени компютри, автоматизирани системи за управление на процеси и комутатори. Елбрус не са евтини процесори, което ограничава разпространението им в Русия. Но сътрудничество с Huawei, която има значителен бюджет, би довело до увеличаване на предлаганите обеми.

Huawei също така се е свързала с компанията Норси-Транс, разкрива нейният собственик Сергей Овчинников. Фирмата произвежда системи за оперативни разследващи дейности (СОРМ) и други продукти за киберсигурност. През 2018 г. тя започна разработка и производство на сървъри на базата на процесори Елбрус, продавани с търговската марка Яхонт.

По думите на Овчинников, Huawei е изпратила делегация от Хонконг в неговата компания с предложение за пълно изкупуване на Норси-Транс за 100 млн. долара. Той потвърждава и факта, че се водят преговори между Huawei и МЦСТ.

Huawei преговаря и с компанията Базалт СПО, разработчик на руската операционна система Алт. Китайският гигант планира да използва Алт в свои компютри и сървъри, според един от източниците на РБК. Твърди се, че преговорите продължават около два месеца.

Според експерти, Алт е интересна за Huawei, защото се базира на руското хранилище Сизиф, което се развива и контролира от руснаци, без външно влияние. Други дистрибуции на Linux стъпват на Debian, Fedora или CentOS, които могат да бъдат обект на санкции. Например, през 2017 г. общността на Fedora Project, разработчика на Fedora Linux OS, забрани доставката на тази операционна система в Крим.

Някои анализатори смятат, че Huawei възнамерява да използва руските процесори и операционни системи не във всичките си продукти, а само в тази, които ще продава на пазара в Русия. Това ще даде възможност на компанията да позиционира продуктите си като руски и да участва в търговете в публичния сектор. Източниците се съмняват, че оборудването на Huawei с руски процесори и операционни системи ще достигне до чужди пазари.

Коментари по темата: „Huawei се заинтересува от руски процесори и Linux система”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Руснаците трябва да са луди да си продадат сигурността. Освен ако нямат нови разработки, които не са огласили.

  2. Мхм

    Ахахахахахахаах, успех им пожелавам на хуявейците с алкашите

  3. Българин

    Нека има отворен пазар. В момента САЩ нагло използват водещата си роля при процесорите за политически цели, което не е редно.

Коментар