Монако първа в света с 5G покритие на цялата територия

Градът-държава Монако вече е покрит изцяло от 5G мрежа (снимка: CCO Public Domain)

Княжество Монако стана първата държава в света, цялата територия на която е покрита с мрежа от пето поколениe. 5G проектът е реализиран от оператора Monaco Telecom съвместно с Huawei, съобщи France 24.

През септември миналата година Monaco Telecom, притежаван от френския милиардер Ксавие Ниел, подписа договор с Huawei, за да направи микродържавата Монако първата страна в Европа и света с пълно 5G покритие.

Тази седмица президентът на Monaco Telecom Етиен Франци заяви на официална церемония, че поставената задача е успешно изпълнена. Монако вече е първата държава в света, в която функционира мрежа от пето поколение на цялата територия.

По-рано китайският производител Huawei съобщи, че е сключил 28 договора с европейски телеком оператори за доставка на базови станции и друго оборудване, необходимо за изграждане на 5G мрежи.

Въпреки опитите на САЩ да възпрат експанзията на Китай чрез санкции срещу знакови компании на Поднебесната, Huawei продължава да доставя оборудване на партньори в Европа, Близкия изток и други региони.

Коментари по темата: „Монако първа в света с 5G покритие на цялата територия”

добавете коментар...

  1. ха

    Не само 5G е вредна, но и други радиовълни. И здравословните проблеми вероятно вече са си започнали, но никой не прави (а може би и е трудно да направи) анализи на вредния ефект…

  2. Като шистовия газ!

    5G е изключително вредна за хората и природата технология. Под прикритието, че е добра в количеството пренесени данни – самия електромагнитен (честотен) спектър, който използва е изключително вреден!!! Когато започнат здравословните последствия вече ще е късно!

  3. Anonymous

    Родният град на Г.Димитров.

Коментар