Пуснаха първия биткойн автомат във Варна

Над 1600 криптомата на General Bytes вече са монтирани по света (снимка: General Bytes)

Жителите на Варна вече ще могат да купуват криптовалути по достъпен начин. Първият биткойн автомат се намира в новооткрития мол „Делта Планет”, съобщиха от българската фирма Блокчейн Тех, която е поставила машината.

В момента автоматът може да се ползва за покупка на три вида криптовалути – биткойн (BTC), етериум (ETH) и лайткойн (LTC), като постепенно ще бъдат добавени и нови.

Сигурността и изправността на криптомата се гарантират от най-големия производител в света – General Bytes, който оперира от 2013 г. и има инсталирани повече от 1600 машини, подчертаха от Блокчейн Тех.

През четири стъпки минава потребителят, за да закупи криптовалута:

  1. Първоначално посочва каква криптовалута ще закупи.
  2. На следващата стъпка се появяват два последователни екрана, на които потребителят посочва до каква сума ще депозира в машината и дали е политически свързана личност.
  3. След това се поставя на стъклото QR код с публичния ключ, генериран от портфейл, инсталиран на мобилно приложение, като е предвидена и опция машината да принтира такъв ключ.
  4. Накрая, потребителят слага банкнотите в машината и завършва операцията.

„Съществуващата финансова система работи с аналогови системи от миналия век. Това е и причината потребителите да плащат високи такси и да имат други главоболия, когато става дума за банкови услуги”, коментира Александър Захариев, основател и управител на Блокчейн Тех.

По отношение на инвестиционния характер на криптовалутите, той добави, че стойността ще се повишава в дългосрочен план, но съветва хората да не влагат повече от 2-3% процента от спестяванията си в този актив.

Автоматът може да се ползва в момента за покупка на три вида криптовалути – биткойн, етериум и лайткойн (снимка: General Bytes)

От Блокчейн Тех уточниха още, че при покупката на криптовалута е много важно потребителят да не изпраща различни валути на един и същи адрес. Също толкова важно е правилно да съхранява ключовете си и да не ги показва или предоставя на трети страни. При използване на мобилно приложение е добре да се запишат секретните думи и да се съхраняват на сигурно място.

Потребителите трябва да знаят, че при покупка на биткойн машината е настроена да изисква минимална сума за закупуване от 50 лева, а за други валути минималната стойност е 10 лева.

До края на годината Блокчейн Тех планира да пусне още две нови устройства в страната, както и онлайн борса за търговия на криптовалути. От компанията не уточниха къде ще монтират новите криптомати.

Коментари по темата: „Пуснаха първия биткойн автомат във Варна”

добавете коментар...

  1. Мр.К

    Като гледам прогнозата ти вярно и често за печалбата!

  2. Stoqn

    Btc e 60 k brat ako si beshe prodal apartamenta i si beshe kupil bitcoincheta sega shteshe da ima pari za 6 apartamenta

  3. Sainter

    Когато поставят така ви машина само че с обратната мисия… Да може да даваш биткойн и да теглиш левове тогава ще им повярвам!

  4. Симеон

    Като си толкова умен си продай апартамента и си купи биткойнчета..

  5. ха

    Бъдете здрави и за по-здравословен живот далеч от тази машина.

  6. :)

    Бойко (ББ)! Ти ли си ? 😀

  7. Бил

    Ето това е добра новина !!! Браво на Блокчейн Тех. Който и каквото да ви говори , моята прогноза е , че цената на биткойн ще расте. Не сега, не догодина а след 15 години и повече до прогнозни нива от 50 000$ за 1 BTC . Помните ли колко беше януари тази година : 3100 $ – 3200 $ за 1 BTC. Сега има търговия на нива от около 10 390 $ . Рисково и примамливо е нали ! Внимавайте , мислете, четете, и винаги се презастраховайте. Следете Азиатските борси. И помнете едно :

    100 % печалба НЯМА !!! Моята е 5-8 % / 11-13 % / рядко 15% . Малко, но сигурно.

    Бъдете здрави.

Коментар