Жените в ИТ сектора са пет пъти по-малко от мъжете

Жените в ЕС печелят средно с 17,4% по-малко от мъжете, според наскоро изнесени данни от Европейската комисия в рамките на кампания за намаляване на разликите в заплащането между половете.

Според доклада, причина за това са традициите, стереотипите и проблемите при съчетаване на професионалния и личния живот.

Броят на работещите жени в Европа нараства и 59% от дипломиращите се висшисти са жени. Те обаче заемат по-малко отговорни длъжности от мъжете и са съсредоточени в по-ниско платени професии.

Икономическото забавяне вероятно ще засегне жените в по-голяма степен от мъжете, защото те по-често заемат несигурни работни места, твърди докладът.

Целта на кампанията за равно заплащане е да повиши осведомеността за разликите в заплащането и начините за справяне с този проблем. Кампанията започна на 3 март и ще продължи до август. Тя включва информационен пакет за работодатели и профсъюзи, уебсайт, плакати и реклами.

С оглед на застаряващото си население ЕС има нужда повече жени да се влеят в работната сила, особено в сферата на информационните технологии. През следващата година се очаква недостиг на 300 000 квалифицирани инженери в европейския ИТ сектор, а по-малко от един на всеки пет компютърни специалисти е жена.

Този месец пет известни ИТ компании – Алкател-Лусент, IMEC, Оранж-Франция, Майкрософт и Моторола – подписаха споразумение да направят работните места в сферата на технологиите по-привлекателни за жените.

Споразумението, постигнато с посредничеството на ЕС, е част от мерките на Комисията за привличане в индустрията на повече така наречени „кибер пепеляшки“ (от англ. „cyberellas“). Комисарят по телекомуникациите Вивиан Рединг призовава и други компании да последват техния пример.

Във връзка с изборите за Европейски парламент през юни тази година комисар Маргот Валстрьом даде началото на онлайн дискусия за жените в политиката. По повод на Международния ден на жената ЕС спонсорира и детски конкурс за рисунка на тема равенството между мъжете и жените. Отличените рисунки ще бъдат публикувани в книжка за ученици.

Коментар