Ватиканът не желае религиозни домейни

Ватиканът се обърна с призив към организацията ICANN да не регистрира домейни от топ ниво, свързани с религията. Такива са .catholic, .anglican, .orthodox, .hindu, .islam, .muslim, и .buddhist, съобщи theregister.com.
Регистрирането на подобни домейни е рисковано, посочват от Ватикана. В изявлението обаче не се казва какъв точно е рискът.
ICANN разреши регистрацията на произволни домейн имена от най-високо ниво през лятото на миналата година. Това ще позволи на градове, организации, компании да регистрират домейни, които окончават на техните имена – например .london.
В момента са достъпни няколкостотин домейна от топ ниво, такива като .com, .org, .net, .info и националните. От тази година ICANN трябваше да започне да регистрира поетапно произволните домейни.

По последна информация от срещата на ICANN в Мексико обаче, регистрацията на произволни домейни, както и на национални домейни на други азбуки няма да може да започне от тази година. Кандидатури ще се събират от януари-февруари 2010 година, съобщи за TechNews.bg Илия Базлянков.

 

 

Коментар